A szombati konferenciánkon Wolf Gábor, a Marketing Commando vezetője is előadott. A kkv-k marketingjének legismertebb magyarországi szakembere kedvcsináló előadásában arról beszélt, hogy miként tudják meglépni a kisvállalatok a marketing segítségével a növekedéshez szükséges következő lépést. Komáromban egy rövid beszélgetést készítettünk vele.

Tartott már korábban előadást Szlovákiában?

Első alkalommal adok elő ebben az országban. Tevékenységem elsődlegesen Magyarországhoz kötődik, de előfordul, hogy külföldre is hívnak. A környékről viszont több ügyfelem jár át hozzám konzultálni, így ismerem a helyi piacot, a vevőket és azt is, hogy a vállalkozások milyen különleges helyzetben vannak.

Mit lát legnagyobb különbségnek a magyarországi piaccal szemben?

A legnagyobb különbség a méret, ami azért érdekes, mert míg a magyar vállalkozók azt mondják: kezdjünk előbb Magyarországon, addig azok, akiket Szlovákiából ismerek, ők úgy látják, nekik a saját piacuk kicsi, s rögtön Európában gondolkodnak. Én ezt nagyon pozitív dolognak találom, mert nem hátrányként tekintenek a piac kisebb méretére, hanem előnyként.

Felvidéken is elsősorban nagysikerű könyve, a Kisvállalati marketing biblia alapján ismerik, amelyből több mint 15 ezer példányt adtak el. Minek köszönhető ez a hatalmas érdeklődés?

Korábban én is nagyvállalatoknál voltam marketinges (Xerox, Motorola) és amikor a viszonteladóink azzal a kérdéssel fordultak hozzám, hogy mit javaslok nekik a marketing szintjén kis költségvetésből, akkor nem tudtam mit mondani. Elkezdtem ezért a témát vizsgálni és sok-sok kísérletezéssel, hibával majd később sok-sok sikerrel kialakult egy módszertan arra, hogy egy kisvállalat hogyan marketingezzen. Ezt írtam le a könyvemben, ami hiánypótló volt Magyarországon, Közép-Európában, mert korábban ilyen kiadvány nem jelent meg. Kisvállalat viszont nagyon sok van, aki népszerűsíteni kívánja magát, szeretne eladni, vevőket szerezni.

Dolgozik új kiadványon is?

Mindig dolgozom új témán, de nem könyv formájában, hanem tréningeken, konferenciákon keresztül. Több olyan rendezvényünk volt, amely egy-egy konkrét témára fókuszált (rendezvényekre, szövegírásra), tehát most igyekszem személyes kapcsolatban dolgozni az ügyfelekkel, a 20 fős csoporttól egészen az 1000 fős rendezvényig. Ebben a korban, amikor mindenki csak gépeken keresztül barátkozik, fontos, hogy személyesen is találkozzunk mint Komáromban, mert itt történik meg a csoda.