Vállalkozni szeretnél, de nem tudod, hogyan kezdj neki?

Vállalkozni szeretnél, de nem tudod, hogyan kezdj neki?

Eldöntötted, hogy önálló vállalkozóvá válsz, de nem tudod, hogyan váltsd ki az engedélyed? Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy lehet kiváltani a vállalkozói engedélyt felesleges idegeskedés nélkül.

A vállalkozás tevékenysége és neve

Mielőtt beadnánk a kérvényt a vállalkozói hivatalba (Živnostenský úrad), jól át kell gondolnunk, hogy mi mindent szeretnénk beírni vállalkozói tevékenységként és milyen néven jegyeztessük be a vállalkozást. Például, áru adás-vétellel szeretnénk foglalkozni (kiskereskedelmi tevékenység), milyen szolgáltatói tevékenységet nyújtunk, s természetesen vegyük hozzá a könyvelést is, mint kisvállalkozói tevékenységeket.

Ez azt jelenti, hogy szükségünk lesz három szabad vállalkozásra (voľná živnosť), miközben egy tevékenység regisztrációs díja 5 € (elektronikusan 0 €, további részletek a cikk végén). Abban az esetben, ha kötött, vagy iparengedélyes vállalkozást (viazana, alebo remeselná živnosť) szeretnénk regisztrálni, az összeg összesen 15 € (elektronikusan csupán 7,50 €, további részletek a cikk végén). A regisztrációs díjat szerencsére több módon meg lehet téríteni, akár okmánybélyeggel, készpénzzel, bankkártyával, vagy utalással.

A vállalkozási tevékenységen túl érdemes elgondolkodni a vállalkozás nevén is. Amennyiben a vállalkozást természetes személy regisztrálja, a vállalkozás nevének az elején a személy kereszt- és vezetéknevének kell szerepelnie. A név után ki lehet egészíteni a vállalkozói tevékenységgel, illetve a cégnévvel, de ezeket nem kötelező feltüntetni. Egy vállalkozás neve szerepelhet így: Szerencsés János – könyvelő JAST (vagy csak Szerencsés János).

A vállalkozói hivatal felkeresése személyesen

Meghatároztuk vállalkozásunk főbb tevékenységeit, s megadtuk a vállalkozás nevét. Ekkor elegendő felkeresni a vállalkozói hivatalt és beadni a kérvényt, hogy kiváltsuk a vállalkozói engedélyt (živnostesnký list). Ahogy már fentebb is említettük a vállalkozói engedély kiváltása regisztrációs költségekkel jár, ezért ne felejtsünk el magunkkal elegendő pénzt vinni, és természetesen a személyigazolványunkat sem szabad otthon felejtenünk.

A hivatali alkalmazottak a továbbiakban sokat segítenek nekünk, akár az egészségügyi, vagy az adózási hivatalba való bejelentkezésről legyen szó. A vállalkozói engedélyről szóló hivatalos okiratot a vállalkozói hivatal 5 munkanapon belül kiadja.

2018-tól elektronikusan is lehet intézkedni

Az idei évtől már nem csak személyesen, a hivatalban lehet elintézni a vállalkozói engedélyt, hanem otthonról is. Erre segítségül szolgál a www.slovensko.sk weboldal, ahol elektronikusan is igényelhetjük a vállalkozó engedély kiadását. Sajnos, amikor otthonról intézkedünk, főleg saját magunk segítségére számíthatunk. Anyagi szempontból viszont sokkal olcsóbb, hiszen fent is említettük, hogy a szabad vállalkozások bejelentési díja 5 € helyett teljesen ingyenes, és a kötött, illetve az iparengedélyes vállalkozások bejelentési díja 15 € helyett csupán a fele, pontosabban 7,50 € tevékenységenként. Ezt az összeget banki átutalással, vagy postai utalvánnyal kell befizetni az állami kasszába. Mindehhez szükségünk lesz a legújabb chippel ellátott elektronikus személyi igazolványhoz (úgynevezett eID kártya) és a kártyaleolvasóhoz, amivel elektronikusan igazolni tudjuk magunkat. Amennyiben mindent megfelelő módon kitöltöttünk, csatoltunk, és a legvégén befizettünk, az után kapjuk meg az engedélyt, először elektronikusan, majd papír formában is átvehetjük.

Forrás:

http://skvelafirma.com/2014/04/20/chcete-byt-zivnostnik-pozrite-sa-ako-si-zalozit-zivnost/

https://www.podnikajte.sk/start-podnikania/c/3460/category/zivnost/article/zalozenie-zivnosti-2018.xhtml

 

Konkoly Attila, az Esterházy Akadémia hallgatója

 

 

Facebook