Eldöntötted, hogy önálló vállalkozóvá válsz, de nem tudod, hogyan váltsd ki az engedélyed? Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy lehet kiváltani a vállalkozói engedélyt felesleges idegeskedés nélkül.

A vállalkozás tevékenysége és neve

Mielőtt beadnánk a kérvényt a vállalkozói hivatalba (Živnostenský úrad), jól át kell gondolnunk, hogy mi mindent szeretnénk beírni vállalkozói tevékenységként és milyen néven jegyeztessük be a vállalkozást. Például, áru adás-vétellel szeretnénk foglalkozni (kiskereskedelmi tevékenység), milyen szolgáltatói tevékenységet nyújtunk, s természetesen vegyük hozzá a könyvelést is, mint kisvállalkozói tevékenységeket.

Ez azt jelenti, hogy szükségünk lesz három szabad vállalkozásra (voľná živnosť), miközben egy tevékenység regisztrációs díja 5 € (elektronikusan 0 €, további részletek a cikk végén). Abban az esetben, ha kötött, vagy iparengedélyes vállalkozást (viazana, alebo remeselná živnosť) szeretnénk regisztrálni, az összeg összesen 15 € (elektronikusan csupán 7,50 €, további részletek a cikk végén). A regisztrációs díjat szerencsére több módon meg lehet téríteni, akár okmánybélyeggel, készpénzzel, bankkártyával, vagy utalással.

A vállalkozási tevékenységen túl érdemes elgondolkodni a vállalkozás nevén is. Amennyiben a vállalkozást természetes személy regisztrálja, a vállalkozás nevének az elején a személy kereszt- és vezetéknevének kell szerepelnie. A név után ki lehet egészíteni a vállalkozói tevékenységgel, illetve a cégnévvel, de ezeket nem kötelező feltüntetni. Egy vállalkozás neve szerepelhet így: Szerencsés János – könyvelő JAST (vagy csak Szerencsés János).

A vállalkozói hivatal felkeresése személyesen

Meghatároztuk vállalkozásunk főbb tevékenységeit, s megadtuk a vállalkozás nevét. Ekkor elegendő felkeresni a vállalkozói hivatalt és beadni a kérvényt, hogy kiváltsuk a vállalkozói engedélyt (živnostesnký list). Ahogy már fentebb is említettük a vállalkozói engedély kiváltása regisztrációs költségekkel jár, ezért ne felejtsünk el magunkkal elegendő pénzt vinni, és természetesen a személyigazolványunkat sem szabad otthon felejtenünk.

A hivatali alkalmazottak a továbbiakban sokat segítenek nekünk, akár az egészségügyi, vagy az adózási hivatalba való bejelentkezésről legyen szó. A vállalkozói engedélyről szóló hivatalos okiratot a vállalkozói hivatal 5 munkanapon belül kiadja.

2018-tól elektronikusan is lehet intézkedni

Az idei évtől már nem csak személyesen, a hivatalban lehet elintézni a vállalkozói engedélyt, hanem otthonról is. Erre segítségül szolgál a www.slovensko.sk weboldal, ahol elektronikusan is igényelhetjük a vállalkozó engedély kiadását. Sajnos, amikor otthonról intézkedünk, főleg saját magunk segítségére számíthatunk. Anyagi szempontból viszont sokkal olcsóbb, hiszen fent is említettük, hogy a szabad vállalkozások bejelentési díja 5 € helyett teljesen ingyenes, és a kötött, illetve az iparengedélyes vállalkozások bejelentési díja 15 € helyett csupán a fele, pontosabban 7,50 € tevékenységenként. Ezt az összeget banki átutalással, vagy postai utalvánnyal kell befizetni az állami kasszába. Mindehhez szükségünk lesz a legújabb chippel ellátott elektronikus személyi igazolványhoz (úgynevezett eID kártya) és a kártyaleolvasóhoz, amivel elektronikusan igazolni tudjuk magunkat. Amennyiben mindent megfelelő módon kitöltöttünk, csatoltunk, és a legvégén befizettünk, az után kapjuk meg az engedélyt, először elektronikusan, majd papír formában is átvehetjük.

Forrás:

http://skvelafirma.com/2014/04/20/chcete-byt-zivnostnik-pozrite-sa-ako-si-zalozit-zivnost/

https://www.podnikajte.sk/start-podnikania/c/3460/category/zivnost/article/zalozenie-zivnosti-2018.xhtml

 

Konkoly Attila, az Esterházy Akadémia hallgatója