Munkaviszonytól függően változók az anyasági szabadság alatt történő munkavállalás szabályai.

Amennyiben az anya alkalmazotti viszonyból megy anyaságira, viszont anyasági szabadsága alatt is ugyanazon munkaszerződés alapján dolgozik és fizetést is kap érte, nem illeti őt az anyasági pótlék.

Ha viszont alkalmazotti viszonyól megy anyaságira, de másik munkaszerződés alapján vállal munkát akár ugyanannál, akár másik munkáltatónál, illetve saját vállalkozásba kezd, az ebből a tevékenységből származó jövedelem mellett továbbra is illeti őt az anyasági pótlék teljes összege.

Amennyiben az anya vállalkozóként megy anyasági szabadságra, így folytathatja ugyanazon, akár más vállalkozói tevékenységét az anyasági szabadság alatt is anélkül, hogy megvonnák tőle az anyasági pótlékot. Nem szükséges sem szüneteltetni, sem visszaadni az egyéni vállalkozói engedélyt. Az anyasági pótlék kifizetése egyetlen feltételhez van kötve ilyen esetben, mely szerint az anyának nem lehet betegbiztosítási tartozása az utóbbi öt évben az előtt a hónap előtt, amikor az anyasági pótlékjogosultság létrejött.

Az önállóan vállalkozó személyeknek nem kell az anyasági szabadság során sem társadalombiztosítást, sem egészségbiztosítást téríteni függetlenül attól, hogy ez idő alatt vállalkoznak-e vagy sem. Ezeket a járulékokat az állam téríti helyettük.

Egyéb részletek a témában a https://www.podnikajte.sk/start-podnikania/c/2528/category/pravne-formy/article/podnikanie-materska.xhtml hivatkozáson érhetők el.

forrás: podnikajte.sk