Amennyiben valamelyik évben veszteséges volt a cég, úgy az adóveszteséget az ezt követő négy adóelszámolási időszakban egyenlő részekben ) lehet leszámolni az adóalapból (minden évre az adóveszteség egynegyede esik. Ha viszont az adóalap, esetünkben 2016-ban kisebb lesz, mint az adóveszteség negyedrésze, a „kihasználatlan” adóveszteség leszámolásától elesünk. Ez elkerülhető például az értékcsökkenés leírásának szüneteltetésével. Igaz, hogy ezzel megnő az adóalapunk, de leszámolhatjuk az előző adóveszteség teljes értékét, az értékcsökkenést pedig felhasználhatjuk a következő időszakokban.

Amennyiben az előzetes számítások szerint a vállalkozónak jövedelemadó-előleget kell fizetnie, tanácsos meghosszabbítania adóbevallásának leadási határidejét a maximális megadott lehetőség szerint. Ezáltal a 2017-es és 2018-as időszakban lerövidül az az időszak, melyben a 2016-os adóbevallásából kifolyólag jövedelemadó-előleget kell térítenie.

További tippek és konkrét példák az említett szituációkra az alábbi hivatkozáson találhatók: https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovnictvo/c/3120/category/dan-z-prijmov/article/ako-usetrit-na-dani-odvodoch-2016.xhtml

forrás: podnikajte.sk