A komáromi Tiszti Pavilon dísztermében hatalmas érdeklődés mellett zajlott január 28-án a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének nyitókonferenciája.

A teremben több mint 200 érdeklődő vállalkozó volt jelen és még a pótszékek ellenére is többen állva követték a szakmai rendezvényt, amelynek elején Iván Tamás, a szövetségünk elnöke köszöntötte a résztvevőket, röviden bemutatta a csapatot, s annak céljait. Egyúttal részletezte milyen programokat kínálunk majd a vállalkozóknak.
A folytatásban Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete beszédében kiemelte, a külhoni magyar régiókról a legtöbb esetben megállapítható, hogy gazdaságilag alulfejlettek, emiatt az ott élők közül sokan választják az elköltözést, ez ellen azonban csak úgy lehet tenni, ha az ott élők segítséget kapnak ahhoz, hogy helyben boldogulhassanak. Mindezek érdekében a magyar kormány a nemzetpolitika eszközrendszerének új tárházát hozta létre, és ezzel új távlatokat nyitott a nemzetrészek gyarapítása tekintetében. Ahogy elmondta, korábban soha nem érkezett ilyen mértékű támogatás a határon túli területekre.
Milován Orsolya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője emlékeztetett a tavalyi külhoni fiatal vállalkozók éve programban való együttműködésükre Iván Tamással és csapatával, s egyúttal arra is, milyen törekvéseket tesz Magyarország a felvidéki gazdaság fejlesztése érdekében. Elmondta, a felvidéki vállalkozói közeget vizsgáló kutatásuk során kiderült, nagyságrendileg 12 ezerre tehető a magyar vállalkozók száma Szlovákiában, akiknek háromnegyede férfi, jellemző rájuk a társas vállalkozás, az önállóság iránti vágy és a lokálpatriotizmus is. A tavalyi fiatal vállalkozókat célzó támogatás után idén a családi vállalkozások támogatása kerül majd középpontba Magyarország oldaláról és jelezte, támogatni fogják a SZMFVSZ-t is törekvéseik megvalósításában.
A házigazda polgármester, Stubendek László röviden köszöntötte a szépszámú résztvevőket, majd a szakmai részben három előadót hallgathatott meg a népes közönség. Elsőként Dr. Simon Vilmos, a Vajdasági Baráti Egyesület elnöke vázolta, nekik milyen kihívásokkal kellett megküzdeniük szervezetük építése során, számos hasznos tanácsot szolgáltatva az induló szövetség tagjainak, de arra is kitért, a Műszaki Egyetemen milyen módszerekkel igyekeznek mentorprogramjuk során segíteni a fiatal vállalkozókat. Kiemelte a jól lefektetett szabályrendszerben működő programok előnyét, ahogy azt is, milyen szerepe van a kapcsolatépítő rendezvényeknek.
A szünetet követően Wolf Gábor, az ismert marketingszakember a kis- és középvállalkozások számára elérhető és hatékony marketingmegoldásokat vázolt fel. A tőle megszokott könnyedséggel, gyakorlati példákon keresztül vázolta miként is érhető el kisebb ráfordítással vagy egy-egy egyszerű trükkel a bevételek növelése.
A rendezvény záróelőadásán pedig Gladinetz András, a Tisza Cipő Zrt. történetét vázolta fel a résztvevőknek, kitérve annak fényesebb és kevésbé szívderítő időszakaira, amelyek után jelenleg nagyon pozitív gazdasági eredmények mellett működik a vállalat. Bemutatta azt is, miért annyira fontos napjainkban minden vállalatban az emberi erőforrás menedzsmentjére helyezni a hangsúlyt, s milyen módszerekkel igyekeznek társaságukban ezen a téren is eredményesek lenni.