Varga Lakatos Flórián a kelet-szlovákiai Csicserből származik. 2011 óta az építőipar területén vállalkozik. A vállalkozásába ugyan tapasztalatok nélkül vágott bele, de a kitartó munka és a tanulás meghozta az eredményét.

Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?

Szerettem volna a magam ura lenni, a saját elképzeléseimet megvalósítani. Ezt csak akkor érhetjük el, ha elég türelmesek és kitartóak vagyunk, ha jól csináljuk, amit csinálunk. Ehhez szükséges a folyamatos fejlődés és a tanulás.

Honnan indult, és hol tart jelenleg a vállalkozásod?

2011-ben váltottam ki újra a vállalkozói engedélyem. Kezdetben vasmunkával foglalkoztam, de két éve sikerült megvásárolnom egy aljzatbetonozó (potyerozó) gépet, így váltottam. Ez a munka arról szól, hogy egyenes becsiszolt felületet készítünk, a meglévő aljzatra vagy padlófűtés csőrendszerére, megközelítőleg 6-7 cm vastagságban. Teljesen a nulláról indultam, ezen a területen semmilyen tapasztalatom nem volt. Ezt a speciális munkát tanulni sem igazán volt kitől a régióban, így Budapestre jártam ellesni a dolgokat egy ottani barátomhoz, aki sok éve ezzel foglalkozik, és szívesen segített. Jelenleg építjük a vállalkozást, én is dolgozom a fiúkkal.

Mi számít a legnagyobb sikerednek, és milyen út vezetett ennek az eléréséhez?

Számomra az jelenti a sikert, ha a vevő elégedett a munkánkkal, és szívesen fizeti ki az árát, nem sokallva a munkadíjat. Így tovább ajánl bennünket, és ennél nincs jobb reklám. Sikernek tartom azt is, hogy meg tudtam vásárolni a munkámhoz szükséges gépeket, valóra váltva régi álmomat. A vállalkozói út nagyon kacskaringós, tele van akadályokkal. Ezekre próbálok mindig úgy tekinteni, mint egy tananyagra, ami a fejlődéshez szükséges, hogy mindig jobbak legyünk. Szeretek újítani, keresem a jó megoldásokat, nem szeretem a „mindenki így csinálja” hozzáállást. Mindig lehet egy kicsit jobban, egyszerűbben, könnyebben csinálni, a minőséget szem előtt tartva. A szabadidőmet is az új megoldások keresésére szánom.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened? Hogyan oldod meg őket?

Az egyik legnagyobb kihívás a szakemberhiány, ez manapság sok szakmára érvényes. Embert próbáló helyzeteket eredményez a munkák szervezése is. Az sem jó, ha kevés a munka, de az sem, ha túl sok, és nincs rá kapacitásunk. Mivel a mi napunk is csak 24 órából áll, nehéz egyszerre sokfelé szakadni, ezt kellő tapintattal igyekszünk a vevőink tudtára adni. A nehézségek megoldására a legjobban bevált módszer a kikapcsolódás, egy séta a közelünkben levő erdőben. Minden hétvégén kimegyek néhány órára. Itt tudok igazán feltöltődni.

Hogyan, milyen területen képezed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit a többieknek is ajánlanál?

Igyekszem minél több kiállításra elmenni, ahol tapasztalt szakemberek véleményével találkozom. Ezenkívül szeretek tőlem sikeresebb vállalkozókkal beszélgetni, kikérni a véleményüket. Időt és pénzt lehet így spórolni. Sokat olvasok, és utazás közben hanganyagokat hallgatok. Nagyon sok jó könyv és hanganyag van az önfejlesztésre, ilyen például Tonk Emiltől Az üzleti patika, Kulcsár Tibortól A világon élni csak hősként érdemes, Babilon leggazdagabb embere vagy a Dale Carnegie-könyvek, Pongor-Juhász Attila Az időmilliomos vállalkozó c. hangoskönyv. Ha tehetem, előadásokra is szívesen megyek. Ilyen például a Kárpát-medencei vállalkozók találkozója is, ahol nemcsak az előadások értékesek, de sok ismerős, barát összejön.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?

A szabadságot, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Magamnak szabhatom meg, melyik napokon dolgozom és melyiken nem.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?

Szeretném a vállalkozást tovább fejleszteni, több gépet vásárolni, nagyobb csapatot építeni.