Minden vállalkozni vágyó feltette ezt a kérdést saját magának már vagy ezerszer. A válasz nem egyértelmű, minden területen vannak előnyök és hátrányok, melyeket összevetve tudunk később felelős döntést hozni.

Vállalkozhatunk azon a területen, melyen előtte alkalmazottként dolgoztunk. Ennek előnye a szakmai gyakorlat, kapcsolatok, hozzáértés, hátránya lehet viszont az, hogy munkáltatónk potenciális versenytársat lát bennünk, ezért sokszor a munkaszerződés tartalmazza azt a kitételt is, hogy felmondásunk után bizonyos ideig nem kezdhetünk saját vállalkozásba az adott területen.

Kedvenc hobbink szerint is választhatunk szegmenst, viszont át kell értékelnünk, szeretjük-e annyira hobbinkat, hogy nap mint nap foglalkozzunk vele és nemcsak kedvtelésből, hanem más emberekért. Egy lista segítségével eldönthetjük, mely szabadidős tevékenységeinket lenne érdemes vállalkozói tevékenységgé előléptetni. Ilyen hobbik közé tartozhat a sütés, főzés, fényképezés és más egyéb szabadidős foglalkozások. A kérdés az, miből van e tevékenységek közül hiány környékünkön.

Tájékozódhatunk viszont aszerint is, hogy hol vannak rések a piacon, melyek azok az igények, melyek nincsenek a piacon kielégítve. Elgondolkodhatunk azon, mi volt az a termék vagy szolgáltatás, amit már kerestünk a neten, a boltokban, mégsem találtuk sehol. Esetleg külföldön találkoztunk vele, itthon, illetve a szűk környezetünkben viszont még senki nem kínálja. Ha nincs ötletünk, nem árt feltenni erre vonatkozó kérdéseket ismerőseinknek is.

Merészen belevághatunk olyan vállalkozásba is, mely területen már megvan a verseny, viszont úgy érezzük, mi jobban tudnánk csinálni, mint a többiek.

Végül vállalkozási lehetőségnek számít a licenc, illetve franchise vásárlása. Ilyenkor egy létező lánchoz tartozó üzletet nyitunk, mely átveszi a cég arculatát (cégpolitika, üzlethelyiségek kinézete, logó, stb.) Főleg az autóiparban, éttermeknél, nyelviskoláknál, ruhaboltoknál találkozunk ilyen formákkal. A Szlovákiában jelenlevő üzletláncok az alábbi hivatkozáson találhatók: www.franchiseportal.sk

forrás: uspese-podnikanie.sk