A teljes járulék, melyet a munkavállalónak és munkaadójának téríteni kell, eléri a munkavállaló havi bruttó jövedelmének 48,6%-át (13,4 %-ot fizet ebből a munkavállaló és 35,2%-ot a munkaadó).

Amennyiben a munkaadó tartósan munkanélküli személynek ad munkát (aki több, mint 1 évig van vezetve a munkaügyi hivatalban), úgy a munkába lépéstől számított egy évig a munkaadó csak garancia és baleset biztosítást térít, mely az alkalmazott havi bruttó jövedelmének az 1,05%-át teszi ki (garancia biztosítás – 0,25%, baleset biztosítás – 0,8%). A munkavállaló az egy év során a havi bruttó jövedelméből nem fizet semmilyen járulékokat.

Ezen kívül kivételt képeznek azok a munkavállalók is, akik havi bruttó jövedelme nem haladja meg az 570 EUR értéket. Amennyiben a munkavállaló havi bruttó jövedelme több, mint 380 EUR, de kevesebb, mint 570 EUR, számukra az egészségbiztosítási járulékból a következő képlet szerint számolható le a levonható összeg: 380 EUR – 2x (a munkavállaló havi bruttó jövedelme – 380 EUR), tehát a 380-ból levonjuk a munkavállaló havi bruttó jövedelme és a 380 különbségének a kétszeresét. Ez a séma minden munkavállalóra érvényes, akinek havi bruttó jövedelme több, mint 380 EUR és kevesebb, mint 570 EUR.

Bővebb információk a https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovnictvo/c/2431/category/socialne-a-zdravotne-odvody/article/odpocitatelna-polozka-zdravotne-2016.xhtml hivatkozáson.

forrás: podnikam.sk