Majoros Jácint nagyapja, Viczén István elismert méhész és szakoktató teremtette meg a mai MAJA méhészet alapjait. Jácint tőle sajátította el a tudomány rejtelmeit. Többéves munkásságának eredménye egy több telephelyből álló méhészet.

méhész

Jácinték korszerű technológiával készítenek fajtamézeket, állítanak elő különböző gyógyító termékeket. 2012-ben megkapták a Kiváló szlovák méz termékvédjegy használatát, amit 2014-ben a Gömöri regionális termékvédjegy használatának megszerzése követett.

Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart most?

A vállalkozásom a mai napig két vonalon fut: a méhészkedés mellett ugyanis a www.hirek.sk hírportál videós tudósítója vagyok a gömöri régióban. Ami a méhészkedést illeti, volt némi segítségem induláskor. Ennek már jó pár éve, azóta három telephellyel rendelkezem, és mintegy 150-200 méhcsaláddal méhészkedem. Az évek alatt sikerült modernizálni, gépesíteni családi méhészetünket, köszönhetően például a Baross-tervnek is. Lehetőség szerint a profit 30-40 százalékát igyekszem mindig fejlesztésre fordítani.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek? Milyen út vezetett az eléréséhez?

Büszkeséggel tölt el, amikor vásárlóink elégedetten távoznak tőlünk és hogy a többgenerációs családi méhészetünk nem lett az enyészeté, mint ahogyan nagyon sok méhészet. Remélem, nekem is lesz folytatóm, és nem marad abba ez a csodálatos tevékenység.

Hogyan, milyen területeken képezed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit ajánlanál a többieknek is?

A jó pap is holtáig tanul, tartja a mondás. Ez ma már mindenkire vonatkozik. Szakmailag feltétlenül szükséges a továbbképzés. Igyekszem különféle fórumokon részt venni, fontos a méhész barátokkal való egyeztetés, de említhetném az apiterápiás szövetség szakmai képzéseit is. A kiállítások és egyéb szakmai összejövetelek sem elhanyagolhatók. Ami pedig a bürokráciát illeti, néhány éve tagja vagyok a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének, aminek köszönhetően több területről szerzek hasznos információt a vállalkozást illetően.

Mi a jövőképed?

Tavaly nagy fába vágtam a fejszémet. Mivel többgenerációs méhészcsaládból származom és a több évtized alatt összegyűlt méhészeszközök (szalmakasok, kaptárak, mézpergetők) méltó elhelyezést érdemelnek, elhatároztam, hogy létrehozok egy bemutatóméhészetet itt, Gömörben, amelynek része lesz egy méhészskanzen, illetve egy általános látványtár. A bemutatóméhészet üvegkaptároktól kezdve a régi kasos méhészeten keresztül a mai modern apiterápiás házig mutatná be az érdeklődőknek, hogy mit és hogyan kell a méhészetben elvégezni. Ezt egy Tornaljához közeli kis településen, Lévárton valósítanám meg, ahol ehhez adott a csodálatos természeti táj. A munkálatokat már el is kezdtük.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/21. számában.