Köztudott, hogy a vállalkozás elindításához tőkére van szükség, sokszor azonnali felhasználási feltétellel. Ilyen esetekben általában a bankhoz folyamodnak hitelért a kezdő, fiatal vállalkozók. Ha már hitel, itt is több lehetőség áll rendelkezésre és nem mindegy, hogy a fogyasztói vagy vállalkozói hitel, esetleg a lízing mellett döntünk-e.

Első körben azt kell eldöntenünk, tényleg szükségünk van-e hitelre és ha igen, képes lesz-e vállalkozásunk törleszteni azt. A kezdő vállalkozók sokszor döntenek a felhasználói hitel mellett, amikor az adott összeget vállalkozásukba fektetik, majd magánszámlájukról törlesztik, hogy ne terheljék újonnan megalakult vállalkozásukat. Ez a módszer viszont nem teszi lehetővé, hogy a törlesztőrészletet költségként könyvelje el a cég.

Ezzel szemben a vállalkozói hitel lehetővé teszi a törlesztőrészlet elszámolását költségként, az effajta hitel odaítélésének feltétele viszont többek között egy alaposan kidolgozott üzleti terv bemutatása.

Amennyiben gépek, gépjárművek beszerzésére van szükség, érdemes átgondolni a lízing lehetőségét. A pénzügyi és operatív lízing közötti alapvető különbség az, hogy míg a pénzügyi lízing törlesztését követően az addig bérelt – a lízing társaság tulajdonában levő – gép/gépjármű cégünk tulajdonába kerül, az operatív lízing esetében a törlesztési idő lejárta után a gép/gépjármű a lízing társaság tulajdonában marad. Operatív lízing esetében viszont a gép/gépjármű használatával kapcsolatos költségek nagy részét is a lízing társaság fedi.

A finanszírozási lehetőségek további feltételei, előnyei és hátrányai az alábbi hivatkozásokon olvashatók:

https://www.podnikajte.sk/financie/c/539/category/finacne-riadenie/article/lizing-versus-uver-sposoby-financovania.xhtml

https://www.podnikajte.sk/financie/c/3797/category/financie-na-podnikanie/article/vyhody-nevyhody-lizing.xhtml

Forrás: podnikajte.sk