Bordács Balázs 2013-ban alapította vállalkozását, a BGB Solutions s.r.o.-t. A cég ipari daruk tervezésével, gyártásával, üzembe helyezésével és karbantartásával foglalkozik Szlovákia területén.

Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?

Igazából a vállalkozás már diákkoromban felkeltette az érdeklődésem. Édesapám a ’90-es évek közepén kezdett vállalkozni, és már akkor úgy gondoltam, hogy egy napon majd én is vállalkozni szeretnék. Az ösztönzőm tehát a sikeres családi példa volt. Azóta több mint 6 év telt el, és mondhatom, hogy ez volt életem egyik legjobb döntése.

Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart jelenleg?

Vállalkozásomat 2013-ban alapítottam; kezdetben darukomponensek forgalmazásával foglalkoztam. Az első darus megrendelésre 2014 elejéig kellett várnom, de utána szerencsére fokozatosan jöttek az újabb és újabb projektek.  A kezdeti „HOME OFFICE” indulástól a cég eljutott egy nagyobb irodáig, majd egy saját műhely bérléséig. Az emelőberendezéseket mi tervezzük, a gyártást komáromi alvállalkozók segítségével valósítjuk meg. Végezetül a külföldről beszerzett darukomponenseket kompletizáljuk az acélszerkezetekkel, amelyeket az ügyfeleinknél helyezünk üzembe.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek az eléréséhez?

A jelenlegi legnagyobb sikeremnek a cég történetének legnagyobb megrendelését tartom. Az idei év első felében összesen 15 új darut és darupályát kellett leszállítanunk szigorú határidőre, speciális igényekkel. Sikeresen abszolváltuk ezt a projektet, amit ügyfelünk elégedettsége bizonyít a legjobban. Ehhez szükség volt  pontos tervezésre és kivitelezésre, megfelelő tapasztalatra, amit az évek alatt sikerült megszereznünk.

Hogyan és milyen területeken képezed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit ajánlanál a többieknek is?

Vállalkozóként az ember rákényszerül, hogy minél több témában tágítsa a látókörét. Nem elég jó szakembernek lenni, nagyon fontos a vállalatvezetés, a pénzügyi és a HR-menedzsmentkészségek fejlesztése, amelyekre nagyon sok képzés és könyv létezik. Én Brian Tracy könyveit ajánlom mindenkinek. Az önképzés mellett különböző tréningekre és vállalkozói klubtalálkozókra járok, ahol mások tapasztalataiból, hibáiból is nagyon sokat lehet tanulni.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?

A mozgalmas vállalkozói életben a legjobban azt szeretem, hogy a saját kezemben van az irányítás, és vállalva a felelősséget, rajtam múlik, mit hozok ki belőle.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?

Szeretném, ha a cégemnek a jövőben saját gyártócsarnoka épülne. Ez egy hosszú távú terv, de véleményem szerint a vállalkozásban mindig előre kell tervezni. További terveim közt szerepel szolgáltatásaink bővítése is, amihez meg kell találnom a megfelelő szakembereket.

Mit javasolnál azoknak, akik most fontolgatják a vállalkozásuk elindítását?

Úgy gondolom, nem kell vállalkozónak születni ahhoz, hogy valaki sikeres lehessen. A legtöbb készség megtanulható és fejleszthető. Ha van egy jó ötlet, szakértelem és kitartás, akkor bele kell vágni!

Megjelent a Magyar 7 hetilapban