A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége a nyár folyamán 3 szabadegyetemen képviseltette magát. Az események során értékes gondolatok, hasznos információk és jó tanácsok hangzottak el és új üzleti és baráti kapcsolatok köttettek.

  1. Martosi Szabadegyetem

A Martosi Szabadegyetem július elején zajlott Martoson, ahol a Szövetség szervezésében sor került több előadásra is. Elsőként Csillik Timur, a Rendi alapítója volt a vendégünk, aki előadásában arról beszélt, hogy a Rendi néven ismertté vált internetes takarítószolgálat hogyan szerzett ilyen gyorsan országos elismerést. Beszélt a terveikről is, amelyek közt szerepel, hogy a közeljövőben a nemzetközi terjeszkedés megcélzására helyezi a hangsúlyt. Továbbá beszámolt eddigi pályafutása buktatóiról, bevált megküzdési stratégiáiról.

Ezt követően egy kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol Iván Tamás beszélgetőpartnere Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője volt. A beszélgetés során szó volt a délvidéki és felvidéki gazdaságfejlesztés formáiról és lehetőségeiről, továbbá megosztották egymással és a hallgatósággal az eddigi gazdasági fejlesztésekkel kapcsolatos tapasztalataikat.

Másnap zajlott a 2018-as Mentorprogam utolsó mentorálása, amikor a mentorok és mentoráltaik levonták az egész folyamat tanulságait és tapasztalatait, megvitatták, hogy az adott vállalkozásoknak mit adott ez a program, miben sikerült fejlődést elérniük a mentoráltaknak.

Végezetül a Szövetség vendégei voltak Gál Kristóf, a Klikkmarketing alapítója és Sipos Zoltán, a Kreatív Kontroll tartalommarketing-ügynökségnek alapítója. Gál Kristóf Martoson arról tartott beszámolót, hogy vállalkozásfejlesztéssel, előadásokkal és szakmai írások kiadásával hogyan segíti a magyar ügyvezetőket egy profi, jövedelmező, ugyanakkor kényelmes rendszer kiépítésében. Továbbá beszélt az általa kipróbált stratégiákról, személyes tapasztalatairól, valamint a vállalkozói önismeret fontosságáról. Sipos Zoltán a marketingszoveg.com weboldal megálmodója és működtetője. A szakma tartalommarketing-bloggerként és marketingszöveg-íróként tartja őt számon. Előadásában többek közt reklámpiaci stratégiákról, a reklámmarketingről és az emberek reklámokhoz való viszonyáról beszélt.

  1. Gombaszögi Nyári Tábor

A Gombaszögi Nyári Táborra július közepén volt hivatalos a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége. A Tandem szervezésében Vállalkozni Dél-Szlovákiában címmel zajlott előadás Iván Tamás, a Szövetsége elnöke és a Dental Prim, a WADO, valamint az Artis centrum képviselőinek részvételével.

Iván Tamás bemutatta a Szövetség által évente megrendezett programokat és eseményeket, továbbá mindazokat a tevékenységeket, amelyeket az egész év folyamán az egyesület kifejt. A továbbiakban a beszélgetés keretében bemutatkoztak sikeres vállalkozóink. Szabó László és Szabó Magdolna az általuk vezetett Dental Prim fogászat működtetéséről beszéltek. Majd Marcinkó Adrián a WADO ügyvezetője mutatta be vállalkozását az érdeklődőknek, valamint Barthalos Hlavácsek Réka és Melecski Júlia az Artis centrum képviseletében mutatták be vállalkozásukat. Amellett, hogy a megjelent vállalkozók beszéltek a vállalkozás vezetésének szépségeiről és nehézségeiről, az érdeklődőknek elmesélték azt is, hogy miért csatlakoztak a Szövetséghez és milyen tudásra, tapasztalatra és kapcsolatokra tettek szert azóta.

  1. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Július végén Tusványoson a Szövetséget Iván Tamás elnök és Mészáros Attila alelnök képviselték. 2 kerekasztal-beszélgetésben vettek részt. Az egyiket a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezte, amely ugyanúgy, mint a korábbi években a Kriza János sátorban zajlott. Az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében a kerekasztal-beszélgetés a Sikertörténetek a Kárpát-medencében címet viselte. A szakmai konzultáció során jó gyakorlatokon, sikeres exportőrök tapasztalatain, valamint regionális üzleti- és gazdasági sikertörténeteken keresztül reprezentálták a Kereskedőház szakmai tevékenységét, széleskörű szolgáltatási portfólióját, illetve ismertették az együttműködések gyakorlati oldalát. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői voltak Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Iván Tamás  a Baross Alapítvány ügyvezetője, Mészáros Attila a Magyar Nemzeti Kereskedőház ipolysági regionális irodavezetője, Juhász Bálint a Prosperitate Alapítvány ügyvezetője, Dobó István a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai regionális irodavezetője, Kozma Mónika a Pro Economica Alapítvány megbízott ügyvezető igazgatója, Barti Tihamér Hargita Megye Tanács alelnöke, Orosz-Pál Levente a Magyar Nemzeti Kereskedőház székelyudvarhelyi regionális irodavezetője és Sárközi Zoltán a Magyar Nemzeti Kereskedőház nagyváradi regionális irodavezetője. A beszélgetést vezette: Bíró Tamás a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai igazgatója.

A másik beszélgetés a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének szervezésében zajlott. Vezetője Kovács Patrik  a FIVOSZ elnöke volt. A beszélgetés témája a KKV szektorban zajló generációváltás problémája és lehetséges kimenetele a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók szemszögéből volt. A fórumon részt vett Czine Zsolt Young Entrepreneurs Association from Transylvania alapító elnöke, Iván Tamás a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke, Méhes Béla a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Szervezetének alapító elnöke, Huszár Péter Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, Antal Lóránt  Romániai Magyar Demokrata Szövetség ifjúsági vállalkozásfejlesztési illetékese és Mogyorósi Elvira a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap befektetési és tranzakciós divízióvezetője.