Robusztus ütemben bővült az euróövezet gazdasága az idei év első hónapjában: a foglalkoztatottság 2008 óta a leggyorsabb mértékben emelkedett, a temelés bővülésének üteme öt és fél éves csúcson maradt a gazdasági kilátásokat övező optimizmus növekedésének és az inflációs nyomások erősödésének közepette.

Eszerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) a decemberivel megegyező szinten, 54,4 ponton maradt, ami 2014 áprilisa óta a legmagasabb érték. Elemzők az előzetes adattal megegyező adatra, 54,3 pontra számítottak.
Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe ugyancsak a decemberivel azonos szinten, 53,7 ponton maradt. Az előzetesen közölt érték még valamivel gyengébb volt, 53,6 ponttal háromhavi mélypontnak felelt meg.
A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index végleges értéke 55,2 pontra, 2011 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett a decemberi 54,9 pontról.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.
Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban januárban kissé lassult a növekedés, de az ütem így is erős maradt. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ugyan 56,4 pontra nőtt a decemberi 55,6 pontról, de a szolgáltatóipari 53,4 pontra esett az előző havi 54,3 pontról, így a kompozit BMI 54,8 pontra süllyedt a decemberi 55,2 pontról.
A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében a vártnál jobb előzetes adatokat is túlszárnyalták a végleges értékek. Az összetett BMI értéke 54,0 pontra emelkedett, a feldolgozóipari beszerzésimedzser-index 53,6 pontra, a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index pedig 54,1 pontra nőtt.
A beszerzésimenedzser-indexek januári végleges adataiból arra lehet következtetni, hogy az euróövezeti gazdaság 2011 közepe óta a legerősebb ütemben bővül. A hazai össztermék negyedéves összehasonlításban 0,4 százalékkal növekedhet – mutatott rá Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, kiemelve a megrendelésállomány gyarapodását és a foglalkoztatottság erős bővülését.
Williamson mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedést jelentős kockázatok is terhelik a politikai bizonytalanságok miatt. Az inflációs nyomások erősödésével párhuzamosan az Európai Központi Bank monetáris politikája a szigorítás irányába fordulhat, de változás legkorábban is az év vége felé várható.

(MTI)