Elektronikus postafiók kötelező aktiválása a jogi személyek számára – legkésőbb 2017. július 1-ig

2016. 8. 1-jén a Szlovák Kormányhivatal elektronikus postafiókot* aktivált Szlovákia minden jogi személyének. Az elektronikus postafiókok a hagyományos postázást és a perek és eljárások levelezős vitelét hivatottak felváltani. A közhatalom gyakorlásának elektronizálása keretében a Szlovák Kormányhivatal minden jogi személynek (de ugyanakkor személyeknek, akik betöltötték a 18. életévüket és vállalkozó fizikai személyeknek is) bérmentve létrehozta elektronikus postafiókját.

Az elektronikus postafiókhoz hozzáférése van a jogi személy ügyviteli (statutáris) szerve minden tagjának. Az elektronikus postafiók hozzáféréshez szükséges, hogy az ügyviteli (statutáris) szervnek elektronikus személyazonossági igazolványa legyen – chippel rendelkező igazolvány. Elektronikus személyazonossági igazolványt a rendőrség három változatban ad ki:
1. a chip aktiválása nélkül – ez az elektronikus kommunikációra alkalmatlan
2. a chip aktiválása beadványok fogadására – az elektronikus postafiók hozzáférésére és a kézbesített beadványok elolvasására szolgál
3. a chip aktiválása az elektronikus beadványok fogadására és benyújtására – aktivált a fokozott biztonságú elektronikus aláírás

A személyazonossági igazolvány intézésénél a rendőrségen az elektronikus postafiók hozzáférhetőségének céljából legalább olyan chippel ellátott igazolvány kérvényezése szükséges, amelyet beadványok fogadására aktiváltak.
Továbbá szükségszerű lesz olvasóval és az eID Klient szoftverrel rendelkezni. Az olvasót a rendőrség adja ki a személyazonossági igazolvánnyal együtt. Az eID Klient szoftver letölthető a www.slovensko.sk weboldalon. A természetes személyeknek (vállalkozók és nem vállalkozók) nem kötelező az elektronikus postafiókjuk aktiválása beadványok fogadására. Az ő esetükben az elektronikus postafiók aktiválása önkéntes.