Az alkalmazotti státusz nem gátolja az egyéni vállalkozói tevékenységet. Be kell viszont tartani azt a kitételt, hogy egy cég alkalmazottja nem kezdhet olyan tevékenységbe, mely az alkalmazója számára konkurenciát jelent. Kivételt képez, ha erre maga az alkalmazó írásbeli beleegyezését adja.

Az egyéni vállalkozói tevékenységből származó bevételekről az alkalmazotti státuszban is tevékenykedő vállalkozónak külön adóbevallást kell leadnia, amihez az ún. B típusú nyomtatványt kell használnia.

Az egészségbiztosítást alkalmazottként és vállalkozóként is téríteni kell. A saját vállalkozás létrehozásával az alkalmazotti bérből térített egészségbiztosítási járulék értéke nem változik. A vállalkozás elején viszont egyéni vállalkozóként nem térítendő egészségbiztosítási járulék, később pedig a vállalkozói tevékenységből származó bevételek függvényében lesz meghatározva a térítendő egészségbiztosítási járulék összege.

A társadalombiztosítás a vállalkozás első évében szintén nem térítendő. 2017. július 1-jén állapítják meg a 2016-os évre szóló egyéni vállalkozói tevékenységből származó bevételeket. Amennyiben ez az összeg nem haladja meg az 5 298 EUR értéket, az egyéni vállalkozónak továbbra sem kell társadalombiztosítást térítenie vállalkozói tevékenységéből kifolyólag. Amennyiben bevétele meghaladja az említett összeget, 2017. július 1-jétől vállalkozói tevékenységéből kifolyólag is téríti a társadalombiztosítási járulékot.

További információk az adott témában az alábbi hivatkozáson találhatók: https://www.podnikajte.sk/start-podnikania/c/3172/category/zivnost/article/zivnost-popri-zamestnani-2017.xhtml

forrás: podnikajte.sk