A Biocentrum, s. r. o. a Palik család vállalkozása, amely 2006 óta működik ezen a néven. Korábban Bioprodukt elnevezéssel tevékenykedett. A család biomezőgazdasággal foglalkozik immár 30 éve. Fő tevékenységük a növénytermesztés, ezen belül a szántóföldi növények termesztése. Foglalkoznak még gyümölcs- és zöldségtermesztéssel, szőlészettel, borászattal, gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, állattenyésztéssel, vendéglátással és kereskedelemmel. Palik Dórát, a cég képviselőjét kérdeztük.


Honnan indult a vállalkozásotok és hol tart most?
A szüleim a végzettségüknek megfelelően mezőgazdasági vállalkozásba kezdtek a rendszerváltás után. Ami különleges volt ebben a vállalkozásban, hogy biominőségben kezdtek gazdálkodni, elsőként az országban. Akkor még mindössze 1,8, ma pedig 600 hektáron. Ma már én és az öcsém is a családi vállalkozásban dolgozunk.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikereteknek?
Vállalkozásunk legfőbb célja, hogy munkánkkal megőrizzük a földjeink minőségét, a termesztett növényeink és az ezeket elfogyasztó emberek egészségét. Éppen ezért azt tartjuk a legnagyobb sikerünknek, hogy bio-növénytermesztésben nyújtott tanácsadásaink során sok mezőgazdászt sikerült meggyőznünk, váltson át a hagyományos mezőgazdaságról a organikusra.

Milyen nehézségekkel kell megküzdenetek?
A legnagyobb nehézség, hogy megbízható, szakképzett munkaerőt találjunk.

Mi az, amit a legjobban szerettek a vállalkozói életben?
A legjobban azt szeretjük, hogy rengeteg érdekes emberrel tudunk találkozni, kapcsolatokat építeni. Fontos számunkra a közösségépítés. Ezért minden évben megrendezzük a Nemzetközi bor- és lekvárversenyt. Itt minden évben 140 ember gyűlik össze Szlovákiából és a határon túlról, hogy közösen értékelje a bor- és a lekvármintákat.

Mi a jövőképetek a vállalkozásotokat illetően?
Az előző kérdésben említett Nemzetközi bor- és lekvárversenyen felfigyeltünk arra, mennyivel jobb termékeket állítanak elő a kistermelők, mint az óriásvállalatok. Ezért tavaly megnyitottuk a Biocentrumshop nevű webáruházunkat, ahol a saját termékeink mellett egyéb kisvállalkozók termékeit is kínáljuk. 2016-ban, válaszul a gyümölcsborok egyre növekvő népszerűségére, kialakítottunk egy új gyümölcsbor-előállítási technológiát, amelynek folyamatos fejlesztésével elértük, hogy 11 különféle gyümölcsből, virágból és zöldségből készített bort tudunk kínálni a vásárlóknak.