A koronavírussal kapcsolatos önkéntes vagy kötelezően elrendelt korlátozások sajnos továbbra is mindennapjaink részei.  Ráadásul ezek komoly hatással vannak a vállalkozók és alkalmazottak anyagi helyzetére, ezáltal a gazdaságot is negatív hatás éri. Ezt próbálja a kormány különböző segélycsomagok elfogadásával enyhíteni.

 

Az első segélycsomag kedvezményezettjei azok a munkáltatók, akik a meghirdetett rendkívüli állapot során a Központi Egészségügyi Hivatal intézkedése alapján zárva tartanak vagy korlátoltan üzemelnek és nem menesztik az alkalmazottjaikat. Őket az állam próbálja mentesíteni az alkalmazottak bérfizetési terhétől.

 

Egy alkalmazottra legfeljebb 1.100,- euró támogatást lehet igényelni. Csak olyan igénylő pályázhat, aki 2020 február elseje előtt alakult és kezdett el vállalkozni. További feltétel, hogy a munkaviszony legkésőbb 2020 március elsejével megkezdődött. Ebben a csoportban értelemszerűen olyan személy, akinek nincs alkalmazottja nem pályázhat. Amennyiben a támogatás igénylése alatt megnő az alkalmazottak száma, az újonnan alkalmazott személyekre nem igényelhető a támogatás. Végül fontos megemlíteni, hogy olyan alkalmazott esetén sem igényelhető támogatás, aki betegállományban van vagy közeli hozzátartozójáról gondoskodik.

 

További információk, illetve a kérvények nyomtatványai a https://www.pomahameludom.sk honlapon találhatók. Fel szeretném viszont hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki valótlan adatok alapján kérvényezi a támogatást, annak büntetőjogi következményei is lehetnek. A cikk megírása idejében ezek a megoldási lehetőségek kínálkoznak. Természetesen figyelni kell az erre vonatkozó híreket, illetve az esetleges módosításokat.

 

 

JUDr. Nagy Dávid, LL.M.

 

(A cikk nem minősül jogi tanácsadásnak. A cikkben megjelenő információk nem helyettesítik a személyes jogi tanácsadást, továbbá nem szolgálhatnak jogi tanácsadás alapjául.)