Az egyes finanszírozási módszerek elsősorban elérhetőségükkel, nagyságukkal és árukkal különböznek egymástól. Pénzügyi injekciókra viszont szükség van a vállalkozás indítása, terjeszkedése vagy gyorsabb növekedése érdekében. A pénzügyi források mindegyikének vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Saját megtakarítások befektetésénél előnynek számít, hogy azokat senkinek sem kell visszafizetnünk, megválunk viszont az összegből származó esetleges kamatoktól. Sok kezdő vállalkozó használja saját megtakarításait induló tőkének, ez viszont általában nem elegendő a vállalkozás további stádiumainak finanszírozására.

Családtagok, ismerősok által nyújtott kölcsön esetén félő a baráti kapcsolatok megbontása az esetleges sikertelen vállalkozói próbálkozás és késői részlettérítés esetén, sőt ebben az esteben is hamar elapadó pénzforrásról van szó.

További lehetőségeket jelent a banki kölcsön, a lízing, az üzleti hitel (a megvásárolt árut pl. egy hónappal később fizetjük ki), különböző támogatások, pályázatok.

A kockázati tőkebefektetők választása egy további partner társulását jelenti, akivel a vállalkozó osztozik a nyereségen és a kockázatokon egyaránt. A hasonló befektetők általában gazdag egyének vagy az e célból létrehozott intézmények (alapok). Az efféle finanszírozás leginkább a startupok és az innovatív termékek számára attraktív.

A fejlesztési tőke ellenben abban különbözik a kockázatitól, hogy megfelel az olyan befutott cégeknek is, melyeknek tőkére van szükségük a terjeszkedéshez. A fejlesztési tőkét kínáló befektetők emellett sokkal nagyobb összegeket tudnak a vállalkozásba fektetni, mint a kockázatiak.

További lehetőségek és részletek az alábbi hivatkozáson találhatók: https://www.podnikajte.sk/financie/c/3127/category/financie-na-podnikanie/article/ako-financovat-podnikanie.xhtml

forrás: podnikajte.sk