Immár több, mint két hónapja mindennapjaink része a járvány és senki sem meri megjósolni, hogy mikor lesz vége. A kormány ezért a preventív intézkedések mellett egyben próbálja enyhíteni a járvány okozta kedvezőtlen gazdasági következményeket is.

 

A második segélycsomag azokat az egyéni vállalkozókat érinti, akik a rendkívüli állapot alatt a Központi Egészségügyi Hivatal intézkedése alapján szüneteltetik a vállalkozásukat, vagy csökken a jövedelmük. Ők a jövedelemcsökkenés arányától függően állami támogatást igényelhetnek:

 

Jövedelemcsökkenés

         Márciusi támogatás

Támogatás áprilistól
Kevesebb mint 20% 0 euró 0 euró
20% – 39,99% 110 euró 180 euró
40% – 59,99% 184 euró 300 euró
60% – 79,99% 257 euró 420 euró
80% felett 331 euró 540 euró

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jövedelemcsökkenést három fajta módon lehet bizonyítani:

  1. Az adott havi jövedelem viszonyítása ugyanazon adott tavalyi (2019) hónap jövedelméhez
  2. Az adott havi jövedelem viszonyítása a 2019-es év átlag havi jövedelméhez (csupán azon vállalkozók esetében, akik 2019-ben egész évben vállalkoztak)
  3. Az adott havi jövedelem viszonyítása a 2020 februári jövedelemhez (azon vállalkozók esetében, akik a tavalyi év egy részében vállalkoztak csupán, de legkésőbb 2020.02.01-ig elkezdtek vállalkozni.)

 

Ez viszont nem vonatkozik azokra, akik a vállalkozásuk mellett alkalmazva is vannak, vagy visszaadták a vállalkozói engedélyüket. Másik feltétel, hogy az igénylő a vállalkozói tevékenységét legkésőbb 2020. február elsején megkezdte.

 

Végül a negyedik csoportban azok az egyéni vállalkozók és egyszemélyes Kft-k igényelhetnek támogatást, amelyek a meghirdetett rendkívüli állapot során szüneteltetik a tevékenységüket és 2020 március 13-tól más jövedelmük nincs. Jövedelemnek minősül ebben az esetben a nyugdíj is. Az egyszemélyes Kft-k esetén a jogosult személy a Kft egyetlen tagja, aki egyben annak ügyvezetője és nincs munkaviszonyban a Kft-vel. Ebben a csoportban március hónapra 105 euró, április és május hónapra 210 euró támogatást lehet igényelni.

 

További információk, illetve a kérvények nyomtatványai a https://www.pomahameludom.sk honlapon találhatók. Fel szeretném viszont hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki valótlan adatok alapján kérvényezi a támogatást, annak büntetőjogi következményei is lehetnek. A cikk megírása idejében ezek a megoldási lehetőségek kínálkoznak. Természetesen figyelni kell az erre vonatkozó híreket, illetve az esetleges módosításokat.

 

Kívánok mindenkinek jó egészséget!

 

JUDr. Nagy Dávid, LL.M.