Minden pénzügyi döntés, befektetés kockázattal jár. A rossz elhatározásoknak súlyos következményei lehetnek. A lehetséges kockázat kiértékelésével és elemzésével viszont elérhető akár ezek elkerülése is, ezt viszont inkább csak szakemberek segítségével lehet megvalósítani.

A kis- és középvállalkozókat leginkább érintő kockázati típusok egyike a hitelkockázat. Partnereink megválasztásánál ezért tanácsos ellenőrizni, hogy azok milyen határidővel, esetleg mekkora késéssel fizették ki tartozásaikat, számláikat. Amennyiben az adott cég más partnerei felé késve fizeti számláit, előreláthatóan velünk szemben is ezt a gyakorlatot fogja folytatni.

A piaci kockázat a váratlan és jelentős piaci ármozgásokat takarja különböző külső, illetve belső tényezők hatására. A gazdasági válságot vagy egy természeti katasztrófát és az ebből következő árcsökkenéseket ugyan nem lehet előre látni, egy előre bebiztosított fedezet enyhítheti ezek következményeit.

A fizetőképességi kockázat fogalma a cég képtelenségét jósolja pénzügyi kötelezettségeinek teljesítésére. A fizetőképességi kockázatot általában a hibás terv, illetve a pontos terv hiánya okozza, ezért mindenféle pénzügyi tevékenység vagy döntés előtt pontos pénzügyi tervet tanácsos készíteni számba véve az esetleges nem várt finanszírozási költségeket is.

További részeletek az adott témával kapcsolatban az alábbi hivatkozáson találhatók: http://blog.bisnode.hu/kockazatkezeles/harom-leggyakoribb-penzugyi-kockazat/

forrás: blog.bisnode.hu