Korunk folyamatosan fejlődik az informatikai újításoknak köszönhetően, így a vállalkozásoknak is állandóan fejlődniük kell, hogy a technológiai újításokkal képesek legyenek lépést tartani. Most következő rövid összefoglaló cikkünk 4 startup céget mutat be, amelyek a vállalkozások megsegítésére specializálódtak. Lássuk az ötleteiket!

 

Behavera

Egyre nehezebb Szlovákiában is szakképzett és elkötelezett alkalmazottakat találni, akik nemcsak a képességeikkel, de az egész személyiségükkel beleillenek a vállalati kultúrába. A Cseh Behavera startup a FutureNow Startup Awards verseny elődöntőse, képes volt egy programon keresztül viselkedési adatokhoz jutni. Pontosabban: a pszichometrikus algoritmusa egyszerű szimulációs játékon keresztül képes lemérni- és azt összegezve kimutatni az ember kompetenciáit egy táblázatban.

Hogyan is működik?

Biztosan találkoztunk már állásinterjún hasonló kérdésekkel, mint: „Mik a gyengeségei?” vagy „Hajlandó-e túlórázni?”, amelyekre a munkakeresőnek már megvannak a jól begyakorolt válaszai. A Behaverát nem lehet ilyen könnyen átverni, mivel egyszerű játékon keresztül méri fel a klasszikus munkaszituációkat, és azt, hogyan reagálunk bennük. Egyszerű játék során a Behavera képes több mint 200 adatot összegyűjteni, amelyek alapján akár mi magunk is rájöhetünk olyan tulajdonságainkra, amelyekről korábban nem tudtunk. A munkakeresők is előnyben részesítik a játékot más kérdőívekkel szemben, amelyeknek kérdéseit talán meg sem értik.

A játékot ingyenesen ki lehet próbálni honlapukon, hogy magunkat, vagy akár leendő alkalmazottunkat is jobban megismerjük.

https://www.behavera.com/

 

DreamJob

A szomszédos Ausztriában törvényekkel próbálják segíteni az embereket, miszerint a vállalkozásoknak minimum 5%-ban fogyatékkal rendelkezőket kell alkalmazniuk, ha több mint 25 embert foglalkoztatnak. Ellenkezőleg magas bírságok fenyegetik őket. Komoly problémát jelenthet ilyen embereket találni, betanítani/beiskoláztatni, s így munkához segíteni őket.

A probléma megoldásának érdekében létrehozták a DeemJob nevű osztrák startupot, amely nem csupán a fogyatékkal rendelkezők munkakínálatát jelenti, de segíti őket betanítani a munkához egy mentorprogramon keresztül. A honlapjukon különböző munkakínálatok találhatóak, amelyek egyaránt segítenek a munkakeresők számára kiválasztani a megfelelőt.

Ma már több mint 25 ezer felhasználóval rendelkeznek. Együtt dolgoznak különböző civil szervezetekkel, egyetemekkel, és a kormánnyal, aminek köszönhetően a beiskoláztatásuk tényleg színvonalas. Így juttatják munkához a fogyatékkal élőket, illetve a cégek így képesek komolyabb pénzösszegeket megspórolni.

https://www.dream-job.on­line/

 

Dayswaps

Több műszakban dolgoznak az ön cégénél? A faliújság közkedvelt megoldás az előzetes munkaelosztáshoz, de munka közben mégsem működik hatékonyan. A DaySwaps startup előállt egy modern megoldással. Telefonos alkalmazásuk egyetlen klikkeléssel betervezi a műszakot, közben tökéletes átlátást nyújt a rendszerbe az alkalmazottaknak és vezetőiknek egyaránt.

A Startup 2018. március elsejével született meg, de napi szinten már több mint 100 cég használja a Dayswaps alkalmazást, köztük a Costa Coffe, vagy a Škoda. Októberben tervezik elindítani a teljes verziót, ezért van még némi idő kipróbálni az alkalmazást.

https://da­y­swaps.com/

 

inHiro

Van még olyan a szlovák piacon, aki nem hallott az InHiro startupról? Az InHiro egy globális online platform, amely 2013-ban megnyerte a StartupAwardsSK-t – mai FutureNow verseny –, amely 2018. 10. 24-én lesz idén a Refinery Gallery-ben.

Az InHiro kereső szoftver, amely a jó designra koncentrálva pár klikkelés segítségével segít a vállalkozásoknak kiválasztani a potenciális álláskeresők közül a megfelelő jelölteket. Három fő funkcióra összpontosítanak, mégpedig megtalálni egy helyen a tehetségeket, a jelölteknek segítenek elindítani saját pályafutásukat, és mindezen túl iskolázásokat is kínál a HR-nek, hogy hatékonyabban tudjanak felvenni új embereket bizonyos cégekhez, és betanítani az alkalmazottakat.

Forrás: www.startitup.sk

 

Konkoly Attila, az Esterházy Akadémia hallgatója