Viola Melinda a Violinda márka és termékek megálmodója. Munkája révén a keze közt hulladékból születnek újjá értékes tárgyak. Viola hitvallása szerint félelmetes belegondolni, mennyi értékes erőforrást spórolhatnánk meg azzal, ha hulladékaink újrahasznosítva, új termékek formájában kelnének életre.

viola-melinda.jpg

Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?

Mindig is kíváncsi voltam, milyen lehet a vállalkozók élete. Tapasztaltam az alkalmazotti lét előnyeit, hátrányait és ebben a szegmensben is ki akartam magam próbálni. Hogy milyen lehet az, amikor minden rajtam áll? Milyen az, amikor magam rendelkezem az időmmel, és úgy osztom be, hogy azzal pénzt is tudjak keresni? Nagy segítség volt, hogy a férjem már a megismerkedésünkkor is vállalkozott, így volt elképzelésem a vállalkozás mibenlétéről.

Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart most?

Hobbiként indult 5 éve, amikor rábukkantam egy ősi maja hajtogatási technikára, amely rögtön beindította a fantáziámat. Hivatalosan két éve vállalkozom ezen a területen, ami az értéknövelő újrahasznosítást tűzte ki célul. Leginkább hulladék papírból, újságból, csomagolóanyag-maradékokból, lejárt szórólapokból alkotok. De a könyvkötészeti műbőr, a szalagfüggöny vagy a tapéta is izgalmas alapanyag. Rengeteg tanulás, kísérletezés áll mögöttem. Ma már én oktatom a technikát, hogy minél több ember megismerje, és ha már egy darab újság is új életet kap, megérte a befektetett energiát. Fontosnak tartom a fiatalkorban való tudásátadást. Az iskolában kézműves-foglalkozáson tanítom a gyerekeknek, hogy az otthon fellelhető hulladék is lehet érték.

Termékeim 100%-ban kézzel készülnek, vízállók, strapabírók, esztétikusak, praktikusak és könnyen kezelhetőek. A termékeimet elsősorban hölgyeknek készítem egyedi kiegészítők formájában: kézi és válltáskákat, alkalmi kiegészítőket, pénztárcákat, sminktáskákat, ékszereket. Ezáltal a környezetvédelem divattá válik a kezükben. Ma már négy-öt segítőm van, a legtöbbjük csökkent munkaképességű, de akad gyesen lévő anyuka is, aki segítő kezet nyújt a gyártásban.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened, és hogyan oldod meg őket?

Az időt nagyon be kell osztanom. Mivel jelenleg a gyerekem az első, hozzá igazítom a dolgokat. Jelenleg nem használom ki eléggé az online média adta lehetőségeket, de igyekszem magamat ebben is utolérni. Mivel olyan téren vállalkozom, ahol eddig senki, nekem kell az utat kitaposnom, és ez nehézségekkel jár.

Hogyan és milyen területeken képezed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit ajánlanál a többieknek is?

Igyekszem minden olyan eseményen részt venni, amely a vállalkozói szférát érinti. Ezért lettem tagja a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének. Az általuk szervezett események mindig feltöltenek. A szövetségnek köszönhetően vettem részt az első Felvidéki Junior Expón, ahonnan eljuthattam az egri Junior Expóra. Itt kezdődött a kapcsolatteremtés felfelé. Mentoráltja lehetek a Kósa Erika Akadémiának, amelynek havi találkozói motiválnak. Mivel a fenntarthatóság jegyében alkotok, fontos, hogy olyan szervezetnek is a tagja legyek, amely ezzel a témával foglalkozik.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?

A kihívásokat, amelyekkel szemben találom magam. Számtalan kreatív emberrel hoz össze a sors, ezt pedig csak a vállalkozói létnek köszönhetem.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?

Szeretnék több felvidéki városban is műhelyt nyitni, ahol csökkent munkaképességű alkalmazottak dolgoznának. Egy közösség létrehozása a cél. Minél több céggel együttműködni, amelyek fontosnak tartják, hogy mit közvetítenek a partnereiknek, ügyfeleiknek. A külföldi piac elérése is a célom, mind a cégek tekintetében, mind a kiegészítő divatban.

Megjelent a Magyar7 2019/46. számában.