A CANTWAITER és CANTWAITER Place mobilalkalmazás a hasonló nevű kft. által fejlesztett felszolgálótámogató rendszer vendéglátóhelyek részére. A rendszer automatizálja a rendelésfelvételt és a fizetést úgy, hogy a vendég saját mobiltelefonját használja a rendelés leadására, illetve a fizetés is ezen az alkalmazáson keresztül valósul meg. A CANTWAITER applikáció egy virtuális étlapként funkcionál, így a vendégek mindig az aktuális étlapot látják. A vendéglátó pedig a saját okostelefonján láthatja és kezelheti a befutó rendeléseket. Papp György, az alkalmazás megálmodója mesél a vállalkozása elindításáról.

Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?

A karrierem az egyetem után a multinacionális cégek világában indult. Családom révén nem örököltem vállalkozói szemléletet, de lehet, hogy éppen ezért vonzott az ismeretlen terep. Annak ellenére, hogy szépen alakult a céges életem, nem akartam sem életcélnak, sem nyugdíjas állásnak tekinteni. Korábban is volt már próbálkozásom vállalkozóként, de multiktól teljesen független még nem volt. Szeretném hinni, hogy vállalkozóként sikeres tudok lenni, és ez érdekesebb jövőt nyújt számomra, mint bármilyen más állás.

Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart jelenleg?

Teljesen a nulláról indultam. Innovatív megoldásként a terméket (szolgáltatás) is nekünk kellett kitalálni, hiszen amikor elkezdtük fejleszteni, ilyen nem igazán létezett az EU-ban. Jelenleg a szolgáltatásunk piacképes, és jó startup módjára gyors növekedést szeretnénk felmutatni. Az értékesítői, illetve marketingtevékenységünket most kezdjük, de maga a termék technikailag működik.

Mi számít a legnagyobb sikerednek, milyen út vezetett az eléréséhez?

A kérdést két különböző oldalról vizsgálnám meg. Anyagilag az előző, IT-tanácsadói, egyéni vállalkozói munkám számít sikernek (9 éve), ám a legnagyobb siker az, hogy a CANTWAITER szolgáltatást a nulláról ki tudtuk fejleszteni. IT-tanácsadói sikeremhez egyenes út vezetett, hiszen a témát ismertem. A multis tapasztalatomnak köszönhetően „csak” a külföldi (londoni) környezetbe kellett ismeretlenül fejest ugranom. Ám mivel ott a freelance (szerződéses viszony) teljesen elfogadott, így az adminisztráción és a menedzsmenten kívül nem volt olyan hatalmas a változás. A CANTWAITER szolgáltatás megálmodásában és kifejlesztésében mint ötletgazda és projektmanager vettem részt. A feladatok pontos meghatározása, a funkciók precíz kidolgozása csak pár feladat, ami jelentősen eltért a korábbi tapasztalatomtól, de jelenleg büszkén mondhatom, hogy az elvárásoknak megfelelően sikerültek.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan oldod meg őket?

Értékesítés. Rendkívül nehéz, és ebben kell a legtöbbet tanulnom. A legnehezebb, hogy B2B innovatív megoldásról van szó, és a HORECA szektor előzetes várakozásainktól teljesen eltérően nagyon konzervatív. Annak ellenére is szkeptikus, hogy a teljes szektor alapvető problémáin tudunk segíteni (pl. munkaerőhiány). Mivel innovatív megoldásról beszélünk, nyilván ezt meg is kell „tanulni”, annak ellenére, hogy igen egyszerű a kezelhetősége.

Hogyan és milyen területeken képzed magad vállalkozóként? Van olyan oktatás, könyv, amit ajánlanál a többieknek is?

Különböző startup programokon és rendezvényeken veszek részt mint kiállító/előadó és/vagy hallgató. Jelenleg a marketingtevékenységünket, stratégiánkat próbálom javítani, hiszen az értékesítési nehézségeket jelenleg a nem elég jó kommunikációnknak tudom be.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?

A kihívás, a teljes önállóság. Félelmetes is, de egyelőre szeretem.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?

A CANTWAITER szolgáltatásnak nagyon gyorsan el kell terjednie (max. 2 év) Magyarországon és – ha van kapacitás – a V4 országaiban. Siker esetén cégünk és szolgáltatásunk valószínűleg felvásárlásra kerül, vagy egy nagybefektető „áldozata” lesz, ahol valószínűleg kicsúszik a kezem közül a teljes kontroll. Ez azonban nem baj, az első pillanattól kezdve így terveztem. Amennyiben nem tudunk megfelelő számokat produkálni, akkor sajnos el kell könyvelni, hogy jelenleg Közép-Kelet-Európa HORECA piaca még nem érett a szolgáltatásra (más kontinensen ugyanis sikeresen bevezették és működik), és vagy stratégiát váltunk, vagy befejezzük a tevékenységünket.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/1. számában.