Nagy Dávid lassan tízéves jogi tapasztalattal rendelkezik. Ebből ötödik éve vállalkozik, saját ügyvédi irodát vezet. Fő tevékenységi köre a kereskedelmi és cégjog, kisebbségvédelem és adatvédelem, illetve önkormányzatoknak nyújt jogi tanácsadást.


Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?
Jogászcsaládból származom. Édesapám ügyvéd, édesanyám közjegyző. Lényegében amióta az eszemet tudom, céltudatosan készültem erre a hivatásra, a kérdés csak az volt, melyik úton indulok el. Végül úgy döntöttem, édesapám nyomdokaiba lépve ügyvéd leszek. Szeretek segíteni az embereken, képviselni az érdekeiket, és megtalálni az optimális megoldásokat.

Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart most?
Az egyetemi éveim alatt Pozsonyban dolgoztam egy nemzetközi ügyvédi irodában. Megjártam a szamárlétrát, kezdetben adminisztratív munkát végeztem, jártam a hivatalokat, sorakoztam, majd konkrét ügyekkel bíztak meg. A diákmunka végén már én voltam a kapcsolattartó az összes magyarországi ügyféllel a több mint 20 főt számláló irodában. Nagy előnyömre vált a magyar nyelvtudás Pozsonyban. Az államvizsgák után visszavártak az irodába, de visszatértem a szülővárosomba, Érsekújvárba, ahol ügyvédbojtárként édesapám mellett még jobban elsajátítottam a szakmát. Jelenleg is Érsekújvárban van az irodám. Bár a mostani helyzet fékezi a terjeszkedést, ennek ellenére a hetekben Dunaszerdahelyen megnyitottam a második irodámat. Szeretném bővíteni az irodák számát, célom egy felvidéki magyar irodalánc kiépítése. Emellett a külföld felé is kacsingatok, hiszen az USA-tól Párizson keresztül Budapestig egyre több külföldi ügyfél megkeres.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek eléréséhez?
Lehet, közhelynek hangzik, de számomra a legnagyobb siker az ügyfeleim sikere. Az ügyvédé bizalmi munka. Az ügyfelem gondja az én gondom is, az ügyfelem sikere pedig közös siker. Egy jó tanácstól kezdve, egy jól megírt szerződésen át egészen a megnyert perig mind-mind nagy siker. Az ember hajlamos elkényelmesedni, és szülei árnyékában maradni, de így nem lehet megtartani egy vállalkozást. Úgy érzem, sikerült hozzátennem a magamét a családi vállalkozáshoz, főleg a külföldi ügyfelek bevonásával, és az említett terjeszkedéssel.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan sikerül őket megoldanod?
Nonstop úton vagyok az Érsekújvár–Dunaszerdahely–Budapest–Pozsony tengelyen. Családos emberként, kétéves kislány apjaként a legnehezebb megtalálni az egészséges egyensúlyt a munka és a család között. Szerencsére nagyon megértő feleségem van, aki a támaszom. A nyugodt, stabil családi háttér a sikeres vállalkozás egyik kulcsa. Most, hogy a helyzet miatt többet vagyok otthon, átértékelem a dolgokat. Szeretnék a jövőben is több időt tölteni a családommal.

Hogyan, milyen területeken képezed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit ajánlanál a többieknek is?
A kritikus gondolkodás korunk fő fegyvere lehet a vállalkozói piacon. Erre különböző képzések léteznek. Mindenkinek ajánlom az online platformokat, ahol neves egyetemek kurzusain lehet részt venni. Az ügyvédi munkában fontos a retorika, az érvelés és a meggyőzőerő is. Ebben a témában talán a legjobb irodalom a Words that Work, szerzője Dr. Frank Luntz. A könyv csak angolul olvasható, de megtanít érvelni és felszólalni különböző szituációkban.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?
A szabadságot, hogy a magam ura lehetek. Nem felelek (az ügyfeleimen kívül) senkinek, magam osztom be az időmet, és hozom meg a döntéseket.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?
Édesapám azzal az útravalóval küldött Pozsonyba: bármit teszel, csináld úgy, hogy másnap reggel tükörbe tudj nézni. Azóta is ehhez tartom magam. Tehát szeretném továbbra is tisztességesen végezni a hivatásom. És lassan ideje lesz munkatársakat keresnem. Ez nagy kihívás és egyben öröm is, hiszen a következő gyümölcse lehet a vállalkozásomnak: megélhetést biztosíthatok másoknak.