A Mira Office s. r. o. családi vállalkozást 2007-ben alapították. A kis papírboltból azóta iskolai és irodaszerek nagykereskedése lett, amelyet Csenger Adrienn és öccse Tibor a szülei nyomdokaiba lépve épít tovább.

Milyen indíttatásból kezdtél vállal­kozni?

Az egyetem után Barcelonában kezd­tem dolgozni beszerzőként egy keres­kedelmi cégnél. Minden nap egy szép­séges papírbolt előtt sétáltam el, és az agyam elkezdett kattogni: hogyan lehet­ne nálunk is menő papírboltot csinálni? Fél év után úgy döntöttem, nekem itt­hon a helyem, én itt akarok maradandót alkotni. Az első évben csak tanultam a szakmát, mindenbe belekóstoltam. Ez olyan üzletág, ahol minimum egy év kell ahhoz, hogy az összes lehetséges szitu­ációt megtapasztald. Tényleg mindent csináltam: webáruházat építettem, meg­tanultam a marketing fortélyait, a külföl­di beszerzést intéztem, eladókat iskoláz­tam, és rengeteget ötleteltem. Idővel né­hány tevékenységet átadtam, vagy ki­szerveztük, és én tovább fejlesztettem magam üzleti szinten.

Honnan indult a vállalkozás és hol tart most?

Zselízi családi vállalkozásunk 12 éve alakult. Az elején egy kis papírbol­tunk volt Léván, majd fokozatosan ki­építettük a viszonteladói hálózatunkat, amely ma már országos szintű. Több neves márka képviselői és forgalma­zói lettünk Szlovákiában. Négy éve sa­ját iskolatáska-márka építésébe kezd­tünk. Megnyitottuk a boltunkat Zólyom­ban, a lévait egy óriási diszkontáruház­zá bővítettük, és Zselízen az idén sike­rült beköltöznünk az új központunkba. Anyukám és apukám alapította a céget, amelyhez én hét éve csatlakoztam. Je­lenleg kereskedelmi igazgatóként tevé­kenykedem. Tibor öcsém négy éve erő­síti csapatunkat a zselízi részleg irá­nyítójaként. Apukám már csak tanács­adóként van jelen a cégben, anyukám a pénzügyi részlegünket vezeti.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek eléréséhez?

Négy éve kezdtük a ReyBag iskola­táskák gyártását. Táskáinkat kifejezet­ten az első osztályosoknak terveztük: legkönnyebb a piacon, minden köve­telménynek megfelel és minden dizájn saját tervezés. Jelenleg több mint 100 papírboltban kaphatók országszerte és Magyarországon. Egy éve németorszá­gi szakmai kiállításon is részt vettünk, hogy a külföld felé nyissunk, de ez egy hosszú folyamat, mivel még ismeretle­nek vagyunk a nemzetközi piacon.

Milyen nehézségekkel kell megküz­dened?

Mivel a szűk család szinte állandóan együtt dolgozik, sok a súrlódási pont. Nem telik el úgy egy családi ebéd, hogy ne kerülne szóba az üzlet. Szerintem ez a legnagyobb hátránya a családi vállal­kozásnak, sohasem tudunk kikapcsolni.

Hogyan és milyen területeken képe­zed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit ajánlanál a többi­eknek is?

Állandóan tanulok, képzésekre járok és szakmai könyveket olvasok, hogy haté­konyan működjünk és folyamatosan fej­lődjünk. Ez az, amit a legjobban szere­tek: tervezni, új dolgokat kitalálni és új ki­hívásokat keresni. Pontosan ez az, ami a legtöbb konfliktust okozza a családban, de szerintem éppen ezzel kerülhetünk versenyelőnybe, mert folyamatosan fej­lődünk, újítunk és javítunk minden folya­maton. Szerencsés vagyok, hogy a mun­kám a hobbim is, másképp nehéz lenne napi 14 órákat dolgozni.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat il­letően?

Jelenleg 28-an vagyunk, és további bővülést tervezünk. Konkrét terveket még nem árulhatok el, de mindenképp szeretnénk, ha a tevékenységünkben helyet kapna az ökológiai, újrahaszno­sítási gondolkodásmód is, ami nagy ki­hívást jelent a szakmánkban.