A Minority SafePack kisebbségi kezdeményezés koncepcióját az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) dolgozta ki. Európa 47 államában több mint 340 történelmi kisebbség él, lélekszámuk meghaladja a 100 millió főt. A 2017. április 3-án indult kezdeményezés célja elérni azt, hogy az Európai Unió aktívan tegyen egy szolidaritásra épülő kisebbségi rendszer kialakításáért, hozzon védelmező és népszerűsítő intézkedéseket a regionális és kisebbségi nyelvek érdekében – azaz európai szinten jogszabályozással védje az őshonos kisebbségeket, segítve ezzel Európa kulturális sokszínűségének a megtartását.

A kezdeményezés sikerességéhez 1 millió aláírást kell összegyűjteni 2018. április 3-ig, tehát a gyűjtés kezdetét követő egy éven belül.

Az 1 millió aláírás legalább 7 európai állam állampolgáraitól kell, hogy származzon. Az egyes országok számára nagyságuknak megfelelően kvótákat szabtak meg, melyek meghatározóak az aláírásgyűjtés sikeressége szempontjából. A Szlovákiára megszabott megközelítőleg tízezres kvóta már teljesült, európai szinten viszont még mindig nincs meg az 1 millió.

A petíció néhány perc alatt online is kitölthető a www.jogaink.eu honlapon.