Keszeli Ákos a gútai furbify kft. résztulajdonosa és ügyvezetője. A cég több mint 10 éve foglalkozik prémium kategóriás vállalati számítógépek és laptopok felújításával és értékesítésével. 2018-ban több mint 30 000 számítógépet sikerült felújítaniuk, illetve eladniuk.
Milyen indíttatásból kezdtél el vállalkozni?
Gyerekkorom óta vonzott a vállalkozói lét. Míg mások az egyetemre készültek, én az első vállalkozásom beindításán agyaltam. 18 éves koromban sikerült meggyőzni legjobb barátomat, Angyal Tomit, hagyja ott informatikusi állását, és alapítsunk közös céget. Így vált a gyerekkori hobbiból, a számítógépekből egyik percről a másikra vállalkozás.
Honnan indult a vállalkozás és hol tart most?
Tomi szobájából indultunk, ott volt a raktárunk is. Onnan jártunk ki a cégekhez szervizelni. Idővel boltot nyitottunk a szülővárosunkban, Gútán. Mikor kitört a pénzügyi válság, rájöttünk, hogy az igazi lehetőség a számítógépek felújításában rejlik. Így ugyanis jó minőségű gépeket tudtunk töredékáron kínálni. Miután kinőttük a régiót, az online világban kezdtünk terjeszkedni, kezdetben itthon, majd az egész európai piacon.
Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek?
Az, hogy a főszezonban 90 embernek adunk munkát. Hatással vagyunk a régióra, dolgozik nálunk fiatal, idős, kisgyermekes anyuka egyaránt. Éppen ezen a héten vehettük át Gúta elismerését a város területén végzett munkánkért, a régió felzárkóztatásáért, a gazdasági fejlesztésért és a kétnyelvűség példamutató használatáért. Bebizonyítottuk, hogy nemcsak külföldön lehet boldogulni, hanem a szülőföldünkön is. Emellett környezettudatosan működünk. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy javuljon a vállalkozókról kialakult negatív kép az emberek fejében.
Milyen nehézségekkel kell megküzdened?
A legnagyobb kihívás a vezetővé válás. Már nem én szerelem a számítógépeket, hanem emberekkel dolgozom, és edzői szerepbe bújva vezetem és motiválom a csapatot. Minél jobb a csapat, annál jobban működik a cég is.
Hogyan képezed magad?
A leghatékonyabb tanulási módszer a mastermind csoportok látogatása. A könyvek közül a következőket ajánlanám: Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása; Patrick Lencioni: Kell egy csapat; Jim Collins: Jóból kiváló; Robin Sharma: Hajnali 5 óra klub. Emellett jó szívvel ajánlom a TED-előadásokat is.
Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?
A kihívásokat. Vállalkozónak lenni kihívás, és valódi szabadságot jelent. Azt csinálsz, amit akarsz, de tiéd a felelősség is. Nem hagyatkozhatsz senkire, de nem is korlátoz senki. Ez a létezési mód rákényszerít, hogy gondolkozz.
Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?
Világszinten is meghatározó, környezettudatos vállalkozást szeretnék építeni. Olyan céget álmodtunk meg, amely jót tesz a régióval, az országgal vagy egyenesen a bolygóval; többet ad vissza, mint amennyit elvesz. Felelősen, környezettudatosan működik, és azon dolgozik, hogy a felújított számítógépek révén ez a világ egy jobb hely legyen. Kevesebb számítógép, laptop, monitor végezze e-hulladékként, a termékek minél tovább maradjanak használatban.