A Elektro Kišš családi vállalkozás komplex megoldásokat biztosít kliensei számára az elektrotechnika területén. Az elvégzett munka minőségét a közel harmincéves szakmai tapasztalat garantálja. A vállalat vezetését édesapjától vette át Kišš László, aki fiatalos lendülettel vetette bele magát a vállalkozói mindennapokba.
Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek az eléréséhez?
Portfóliónkban családi házak és ipari csarnokok villanyszerelése, villámhárítók szerelése, szabadvezetéki csatlakozó vezetékek szerelése, LED fényforrások forgalmazása és szerelése, projektek, érintésvédelmi felülvizsgálatok, elosztószekrények gyártása, valamint elektromos padlófűtés szerelése szerepel. Legnagyobb sikerünknek a külföldi piacra történő terjeszkedést tartom. 2011-ben felkeresett bennünket egy kanadai cég – a munkát elvállalva naperőművek karbantartásával foglalkoztunk egész Nyugat-Európában. Nagyon pozitívan értékelem ezt az időt, amely során sokat tanultam a nyugat-európai piac működéséről. Az itt szerzett tapasztalatokat pedig alkalmazom vállalkozásomban is.
Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan oldod meg őket?
A családi vállalkozások legnagyobb nehézségének a tisztázatlan munkaköröket látom. Főleg kis cégeknél – amilyen a miénk is – mindent magunknak kell megoldanunk a munka felvállalásától egészen az átadásig. Ebből adódóan nagyon nehéz beosztani egy munkanapot úgy, hogy az ember el tudja végezni a tervezett teendőjét. Gyakran hétvégén is dolgozunk, így sokkal kevesebb időnk marad a családunkra, a hobbijainkra vagy a pihenésre. A vállalkozó életét a bürokrácia sem könnyíti meg, lassítja a munkafolyamatok nagy részét, és megnehezíti a cégek működését. Mindemellett a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése is kulcsfontosságú kérdés. A nehézségek megoldása érdekében mindig tapasztalt kollégákhoz, szakemberekhez fordulok segítségért, akik sok esetben tudnak tanácsot adni a nehézségek leküzdésében.
Hogyan és milyen területeken képezed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit ajánlanál a többieknek is?
Véleményem szerint a fejlődés érdekében elengedhetetlen a képzések látogatása. Rendszeresen részt veszek a Szlovák Elektrotechnikai Szövetség képzésein, ahol az elektrotechnika legjobb szakembereitől tanulhatok. Vállalkozóként fontosnak tartom a kommunikáció és a marketing területén történő fejlődést is, főleg a mai online-világban. E téren kiváló képzéseket biztosít a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége. A technika napról napra fejlődik, így a kiállítások látogatása sem elhanyagolandó. Fontos továbbá a kapcsolati tőke növelése, ami ugyancsak rendezvények látogatásával lehetséges. Kulcsár Tibor: A világon élni csak hősként érdemes című könyvét ajánlom minden vállalkozónak, természetesen nemcsak a kezdőknek.
Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?
A vállalkozó életében nincs két egyforma nap, így mindennap új kihívásokkal kell megküzdenem. Nagyon tetszik a pörgés, új emberek megismerése. A kötetlen munkaidőt is nagy előnynek tartom, mindemellett viszont kiemelten fontos a szabadidő észszerű kihasználása – ez az alapja a következő sikeres munkahétnek.