Kusza Csaba 35 éves, kétgyermekes családapa. Cége, a Fabrika SK s.r.o. fűtéstechnikai kis- és nagykereskedés, amelynek része a víz-, a gáz-, a fűtésszerelés, a szervizelés és az eladás.
Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?
Érettségi után kezdtem vállalkozni. 2003-ban egy bagetéria családi vállalkozást vezettem a nővéremmel és az édesanyámmal. Mivel szerencsét akartam próbálni külföldön, az akkorra jól menő vállalkozásunkat eladtuk. A Manchesterben nehéz körülmények között ledolgozott két év után a párommal, Krisztinával Írországba költöztem. Egy év után úgy döntöttünk, itthon folytatjuk az életünket és alapítunk családot. Nagyon nehéz volt visszaszokni az itthoni körülményekhez. Kitartó keresgélés után elkezdtem egy kazángyártó cégnél dolgozni, mindemellett távúton főiskolára járni. Mikor beléptem a céghez, annak éves forgalma 50 ezer euró körül mozgott. Két év után, a vezetésem alatt elérte az 1,8 millió eurót. Ekkorra már igazgatói pozícióra küzdöttem fel magam, és több mint 22 országba exportáltuk a termékeinket. A cég további fejlődésére tett innovációs javaslataim zárt ajtókra találtak a tulajdonosoknál, ezért úgy döntöttem, hogy saját céget alapítok.
Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart most?
A kezdet nagyon nehéz volt. Egy kis garázsban kezdtünk az üzlettársammal, és napi 14-16 órát dolgoztunk hétfőtől vasárnapig, mindenféle pozícióban a szereléstől a könyvelésig. Négy évig ketten vezettük a céget, nem voltak munkatársaink. A 200 ezres éves forgalom elérését követően felvettük az első alkalmazottunkat. Ettől kezdve gyors ütemben fejlődött a cégünk, ami ugyanakkor új kihívásokat is eredményezett – új eszközök beszerzése, a cég működésével kapcsolatos helyi és szervezeti kérdések orvoslása, marketing és a Cash Flow megteremtése. Mostani sikereinket rengeteg munka, befektetett idő, energia és lemondás eredményezte. Ma már 16 fős csapatunk van, ezenfelül 69 egyéni vállalkozóval működünk együtt. Jó csapat nélkül mindez nem működne!
Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek az eléréséhez?
Két évvel ezelőtt sikerült saját telephelyet vásárolnunk, és bővíteni a termékpalettánkat. Hamar rájöttünk, hogy a szolgáltatások terén is bővülnünk kell, így elkezdtünk kazánszereléssel, -szervizeléssel is foglalkozni. A Fabrika SK s.r.o. fokozatosan a Rimaszombati járás vezető cégei közé nőtte ki magát a fűtéstechnika területén. A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének Az év vállalkozója versenyén elnyertük a 2. helyet, cégünk pedig továbbra is a fejlődés útján halad.
Van olyan képzés, könyv, amit ajánlanál a vállalkozóknak?
Abban, hogy vállalkozói pályára léptem, nagy szerepet játszott Robert T. Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa című könyve, amelyet 19 évesen egy tapasztaltabb vállalkozó barátomtól kaptam. Ebből a könyvből rengeteget tanultam. A vállalkozó felel az alkalmazottaiért és azok családjáért is. Ahhoz, hogy megfelelően vezesse a vállalkozását, folyamatosan képeznie kell magát. A mostani eszemmel és tapasztalataimmal azt tanácsolom a kezdő vállalkozógenerációnak, hogy mindenki megpróbálhat külföldön érvényesülni, tőkét gyűjteni a vállalkozáshoz, egy idő után azonban haza kell jönni. Bárhová is megyünk, máshol nem leszünk otthon! Érdemes a tudást és az energiát visszahozni oda, ahonnan kaptuk, ahol felnevelkedtünk, és ahol láthatjuk a jövőt és a gyermekeink felcseperedését.