Tóth Károly a SmartVoice, az első online hanggyár alapítója. Az innovatív hangstúdió hanganyagok készítésével, többek közt rádiós, televíziós reklámok, narrációk hanganyagának készítésével foglalkozik.

Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?
Izgalmas volt az indulás. Szaszák György barátom a televízióban dolgozott, én pedig az akkor még kicsiny stúdiósarkomban bontogattam a szárnyaimat a hangalámondás terén. Neki narrátorra, nekem megrendelőre volt szükségem. Jól ment a közös munka, ezért felvetettük, mi lenne, ha a szolgáltatásomat elérhetővé tennénk a nagyközönség számára? Így is lett.

Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart most?
Az indulás a Pátria Rádióban történt, ott ismerkedtem meg a mikrofonnal. Később beszereztem az első stúdiófelszerelésemet. Egyedül dolgoztam, és nem túl sokat. Ma már sokat dolgozom, és nem egyedül. Együttműködünk az ország legjobb és legismertebb hangjaival, mint Kőszegi Ákossal, Markovics Tamással, Bogdányi Titanillával és sorolhatnám. A kis stúdiót kinőttük, felépítettük a budapesti profi stúdiónkat, ahol most is folyik a munka. A kis megrendelésekből nagyok lettek.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek?
Sajnos nincs időm a sikerre összpontosítani, ezért soha nem fogalmaztam meg magamban, mi is az igazi siker. Talán az, hogy ma már több munkát is vissza kell utasítanunk a sok megrendelés és az időszűke miatt. S talán az, hogy rengeteg a visszatérő, elégedett megrendelő. Azt hiszem, minden vállalkozó erről álmodik.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan oldod meg őket?
Lehet, hogy furcsán hangzik, de én nem tapasztalok nehézségeket. Az üzletünket úgy állítottuk be, hogy mindenkinek jól essen a munka. Olyan projekteket vállalunk, amiket mi is érdekesnek tartunk és annyit, hogy az örömet okozzon. Nem rohanunk, nem éjszakázunk a számítógép előtt (na jó, én néha igen). Ezt nevezik igazi luxuskörülményeknek.

Hogyan és milyen területeken képezed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit másoknak is tudnál ajánlani?
Nagyon hasznos Wolf Gábor könyveit olvasni. Letisztult, konkrét, okos dolgok. Minden vállalkozónak ajánlom.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?
Alapvetően másodállásban vagyok vállalkozó. De ez pont így jó! A vállalkozói világ kizökkent a hétköznapokból, új impulzusokat kínál. Más emberek, más témák, más feladatok. Remek dolog vállalkozókkal összefutni, tanulok tőlük, és engem is motiválnak a sikereik.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?
Nagy feladat tartani a tempót a világgal, fejlődni, újat és jobbat kínálni a vevőknek. Ennek szeretnék elsősorban eleget tenni. Növekedni szeretnénk (ki ne szeretne) és megmaradni kreatívnak, ami, bármennyire is meglepő, nem könnyű. De a legfontosabb számomra az, hogy továbbra is szeressem, amit csinálok.