Francisti Tamás 2013-ban kezdett sajtkészítéssel foglalkozni, akkor még otthon, saját fogyasztásra. Mára ez a tevékenység az alsószeli Cheesio sajtműhelyben zajlik, ahol tradicionális sajtokat készítenek a legjobb minőségű alapanyagokat használva. Tamás a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének idei vállalkozói versenyén elnyerte az Év vállalkozója címet a kezdő vállalkozók kategóriájában.
Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni? Hol tartasz jelenleg?
A vállalkozásom teljes mértékben egy hobbiból alakult ki. Hobbiszinten készítettem magamnak és a családnak sajtokat (mai fejjel visszagondolva inkább valami sajthoz közelit). Ez a vesszőparipám nőtte ki magát vállalkozássá. Mintegy 5-6 éve ennek, akkor kezdtem sajtokkal foglalkozni, otthon, a konyhában, amihez egy 10-20 literes fazekat használtam. Ez a tevékenység mára fokozatosan egy kis sajtműhely megnyitásához vezetett, ahol napi 200-300 liter tej feldolgozásával foglalkozom.
Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek az eléréséhez?
Számomra az a legfontosabb, hogy azt csinálom, amit szeretek, és így a magam ura vagyok. Sikernek tartom, hogy több neves étterem séfjével dolgozhatok együtt a sajtjaimnak köszönhetően. Mindig is nagyon szerettem és szeretek finomakat főzni, enni.
Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan sikerül megoldanod őket?
A vállalkozás beindítása után az első 1-2 év volt a legnehezebb, ide értve a szükséges anyagi háttér megteremtését, különböző engedélyek beszerzését, valamint a sajtjaim megismertetését a fogyasztókkal.
Hogyan, milyen területeken képezed magad vállalkozóként? Van olyan képzés, könyv, amit ajánlanál a többieknek is?
Őszintén szólva vállalkozói téren nem mindig figyelek oda a tudatos képzésre. Kereskedelmi akadémiát végeztem, az alapvető üzleti ismereteimet a tanulmányaimból merítem. A sajtok területén azonban aktívan képezem magam. Folyamatosan új sajtokat próbálok és a meglevő portfóliómat csiszolgatom, ami az érlelt sajtoknál viszonylag hosszú folyamat. Egy 6–12 hónapos sajton történő változtatások észleléséhez értelemszerűen 6–12 hónapot kell várni.
Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?
Ha egy szóval kellene válaszolnom, a szabadságot. Magam osztom be az időmet, habár szerintem órákra átszámítva most dolgozom a legtöbbet.
Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?
A jövőre nézve mindenképpen a sajtok minőségének állandó javítása az elsődleges. Nálam nem cél a terjeszkedés és a mennyiség növelése, inkább a minőségre törekszem. Egy aranyérem megszerzése a World Cheese Awardson szintén a bakancslistámon szerepel. A díj nagy elismerésnek számítana. Bízom benne, hogy egyszer még sikerülhet!