Marcinkó Adrián a WADO digitális ügynökség megálmodója és vezetője. A cég teljes körű szolgáltatásokat nyújt a weblapszerkesztés és az online marketing területén. Adrián egy komáromi kis Google megvalósításán dolgozik, ahol jó hangulatban, fiatalos környezetben, magas szakmai szinten folyik a munka.
Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart most?
Legnagyobb tőkém a szakmai tapasztalatom és az elszántságom volt, minden mást idővel építettem fel kollégáimmal. Tudatosan törekedtem a fejlődésre, nem a pénzre fókuszáltam, hanem hogy felépítsek valamit. Sikerült, hiszen ma már hétfős csapattal dolgozom, és mindig örömmel tölt el, amikor megérkezem közéjük. Az évek alatt kiszélesedett a szolgáltatásaink köre is. Ma már vállalkozásra szabott e‑shopokat fejlesztünk, amihez teljes online marketing támogatást biztosítunk.
Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek?
Sikernek tartom, hogy négy éve Google‑partnerek vagyunk, nyertem év vállalkozója versenyt, zsűrizhettem üzletiterv‑versenyeken, tanácsot adtam kezdő vállalkozóknak, munkahelyet teremtettem tehetséges fiataloknak a szülővárosukban. Nem a siker hajszolása a fontos, az a mindennapi lelkiismeretes munka eredménye és a kitűzött célok felé vezető út jelzőtáblája. Boldog ember vagyok, mert azzal foglalkozhatok, amit szeretek, nekem ez a legnagyobb siker.
Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan oldod meg őket?
Mindannyian hallottuk már: „jó neked, mert vállalkozó vagy”. Ezzel ellentétben a vállalkozói lét egyáltalán nem könnyű. Sok kihívással, felelősséggel és bizonytalansággal jár, ezért nem is gondolom, hogy mindenkinek való. A felesleges és túlzott bürokráciát nem szeretem, jelenleg mégis a szakemberhiány jelenti a legnagyobb nehézséget. A mi termékünk a kreativitásunk és a szaktudásunk, ezt pedig nem helyettesíthetjük gépekkel. Szakemberekre van szükségünk, ezért folyamatosan keressük az új kollégákat.
Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?
Számomra fontos az önmegvalósítás, hogy az ötleteim ne csak álmok maradjanak. Vállalkozóként nemcsak lehetőségeim vannak, de felelősségem is, hiszen munkahelyeket teremtek, és családoknak biztosítok megélhetést. Mégis, minden nehézség és kihívás ellenére szeretem a vállalkozói életet, mert azt az utat járhatom, amit magam választottam.
Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?
Az idei év fő szakmai célkitűzése, hogy e‑commerce fókuszú ügynökséggé váljunk, hogy eddigi tapasztalatainkat felhasználva segítsünk a környék e‑shop‑ tulajdonosainak meghódítani a világot. Szeretném továbbá, ha az ügynökségünk tovább bővülne tapasztalt szakemberekkel, illetve esélyt tudna adni tettre kész pályakezdőknek.