Papp Vargha Katalin 2012-ben alapította csokoládémanufaktúráját Komáromban, amely immár hetedik éve készít egyedi csokoládékat a vásárlók igényei alapján. Ismerjük meg együtt a CHOCOMAZE manufaktúrát.
Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?
Még 2011-ben jött az ötlet, hogy kilépek a nyolcórás, unalmas munka mókuskerekéből és keresek magamnak valami kreatívabb munkát. Véletlenül, reggeli újságolvasás közben bukkantam rá egy cikkre, amelyben az adott vállalkozó a szakmáját hátrahagyva kezdett bele egy teljesen új vállalkozásba. Ez a történet annyira megfogott, hogy úgy döntöttem, én is a saját lábamra állok. Így jött az impulzus, hogy a 2008-as brüsszeli tanulmányaim során egy helyi csokoládémanufaktúrában tett látogatás alkalmával szerzett ihletet és tapasztalatot felhasználva létrehozzam a saját manufaktúrámat. Biztos voltam benne, hogy nem Magyarországon szeretnék vállalkozni, hanem itthon, Komáromban.
Honnan indult a vállalkozásod és hol tart most?
Egyéves előkészület után, 2012 októberében kezdődött élesben a gyártás. Akkor egy személyben voltam takarító, gyártó és értékesítő munkatárs. Mára több mint 200 négyzetméteren, főszezonban hatan, szezonon kívül négyen dolgozunk a manufaktúrában, amely családi vállalkozássá nőtte ki magát, ahol édesapámmal karöltve igazgatjuk a céget.
Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek az eléréséhez?
A jenlegi legnagyobb sikeremnek azt tartom, hogy egyike lehetek azon női vállalkozóknak, akiket beválogattak a Szlovákiai Üzleti Élet 49 Hősnője (49 hrdiniek slovenského biznisu) című kötetbe.
Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?
Úgy gondolom, női szemszögből nézve nincs jobb a vállalkozói státusznál. Hiszen gyerekeket nevelni egy rugalmatlan állás mellett véleményem szerint nagyon nehéz. A legfontosabb szempont, hogy az ember maga oszthatja be az idejét, a maga ura lehet.
Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?
Azért dolgozunk, hogy vállalkozásunk az előző évekhez hasonló léptékben fejlődjön, ez folyamatos termékkínálatot érintő fejlesztést igényel. Ez a folyamat leginkább az aktuális étkezési trendek szemmel tartását feltételezi – legyen az az egészséges életmód vagy a környezettudatosság. Célunk, hogy ezeket a lehető legjobb tudásunk szerint kövessük, és az új termékeinket ebbe az irányba tereljük.