A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége a gazdasági fellendülés érdekében a „Fiatal vállalkozók együttműködésének elősegítése a határmenti régióban elnevezésű projekt” keretén belül 2021. június 30-án tartotta meg nyitórendezvényét, melynek célja a munkafolyamatok egyeztetése és a közelgő rendezvények időpontjainak ismertetése volt.

A Szövetség a járványügyi intézkedések miatt egy ideig az online térben volt kénytelen tevékenységét megszervezni, de látva az enyhítéseket, konkretizálódhattak az évente megrendezésre kerülő Vállalkozói Expo kivitelezésének körülményei. A jelen esetben szintén online térben tartott nyitórendezvényen sor került a munkafolyamatok egyeztetésére és a projektpartnerek bemutatására.

Mészáros Attila, a projekt menedzsere ismertette a kezdeményezés célkitűzéseit. A szervezet célkitűzései közt szerepel összefogni és közösséget, érdekszövetséget kialakítani, ill. betölteni egyfajta érdekképviselő szerepét, képviselve a határmenti vállalkozókat, versenyképességük-hatékonyságuk növelését képzések, szakmai találkozók, őstermelői piacok, expók, kiállítások és egyéb programok megvalósítása által. A tevékenységek közt szerepel a kezdő fiatal vállalkozók támogatása mentorprogram segítségével, a vállalkozni vágyók és a már vállalkozásukat egyengetők segítése tanácsadói programokkal, ugyanakkor vállalkozói portált is működtetnek pályázati-törvényi aktualitások ismertetése, tudásanyagok közvetítése céljából.

A szlovákiai projektpartner nevében Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke mutatta be a szervezetet, melynek célja, hogy a Szlovákiában tevékenykedő vállalkozókat összekapcsolja. A Szövetség és a megvalósítandó projekt célja a határon átívelő Kisprojektalap céljaival összefügg, tehát a határtérségben élő fiatal vállalkozók együttműködésének javítása, mely  által olyan rövidtávú célok érhetők el, ami a térség gazdasági, vállalkozásfejlesztési ágazata fellendülésében segít. A partnerek együttműködésének elősegítését teszik lehetővé különféle szakmai programokon keresztül, hiszen projekt alapvető célja a határon átnyúló társadalmi kohézió erősítése helyi szintű együttműködések támogatásával, valamint olyan hosszútávú együttműködések kialakításával és fejlesztésével, ahol a szereplők a helyi, ill. regionális projekteken keresztül szerzett támogatásokat a határ mindkét oldalán fel tudják használni. A korábbi tapasztalatokra építve a Szövetség és a projekt céljaival összefüggésben 2021. augusztus 27-én Kassán kerül sor a Vállalkozói Expora „Restart, indítsd újra” címszó alatt, melynek tematikája, hogy a gazdaságilag kedvezőtlen időszakot hogyan lehet túlélni. A Szövetség a Kassa- és Kassa környéki vállalkozókat is szeretné bekapcsolni Nyugat-Szlovákia gazdasági fejlődésébe, ezért idén Kassán kerül sor az expora.

Magyarországi projektpartnerként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Észak-Magyarország tekintetében Bialkó Tamás ismertette a szervezések rájuk eső részét, s igazodva a szlovákiai projektpartnerhez, az encsi önkormányzattal közösen vállalkozói és szakmai program megvalósulását tervezik. Az agro-specifikus szakmai találkozó a nagyközönség bevonásával valósul meg, a szakmai konferencián pedig a térség vállalkozói vehetnek részt, ahol lehetőség nyílik tevékenységük, termékeik bemutatására, üzleti kapcsolatépítésre. A találkozó és konferencia időpontját 2021. augusztus 14-re tervezik, hogy magyarországi és szlovákiai viszonylatban a pályázat feltételrendszere tekintetében mindkét rendezvény megvalósulhasson nyár végéig.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt azonosítószáma: FMP-E/1901/4.1/022 – Fiatal vállalkozók együttműködése – „Spolupráca mladých podnikateľov“.