HU: Felvidéki Vállalkozói Expót tartottak Kassán

SK: V Košiciach sa uskutočnilo expo podnikateľov z južného Slovenska

„RESTART – Indítsd újra!” címszó alatt, a gazdasági fellendülés érdekében vállalkozói expót szervezett Kassán a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége.

A koronavírus-járvány előtt évente megszervezésre kerülő vállalkozói expónak az idén Kassa adott otthont, hogy a kelet-szlovákiai régió vállalkozóit is bekapcsolják a gazdasági fejlődésébe. A megnyitón Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta, ez a Felvidéki Vállalkozói Expo negyedik évfolyama. Az első hármat Dunaszerdahelyen rendezték, s örül, hogy most sok nyugat- és közép-szlovákiai vállalkozót sikerült elhozni keletre, ahogy annak is, hogy a keletiek eljöttek a rendezvényre. Mint mondta, az elmúlt időszak senkinek nem volt egyszerű, de gazdasági szempontból a mikro- és kisvállalkozók kerültek a legnehezebb helyzetbe. Úgy fogalmazott, nem voltak kegyesek hozzánk az utóbbi hónapok, de a vállalkozók nagy része, ha az élet akadályt gördít eléjük, átugorja azt, de ha mégis elesik, akkor is feláll, s megy tovább. „Fogjunk össze, hisz csak együtt maradhatunk erősek, csak együtt maradhatunk meg” – mondta.

Gazdasági erősödés mint a közösségépítés pillére

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke örömét fejezte ki, hogy az expót Kassán rendezték meg, ugyanis az eddigi kormányok elhanyagolták Dél- és Kelet-Szlovákiát, nem érkeztek beruházások a régióba, ez a rendezvény pedig segíti a tapasztalatcserét, a kapcsolatok létesítését, az együttműködést. Mint mondta, a közösségünk megtartásának egyik legfontosabb pillére a jó gazdasági helyzet, s ennek erősítéséhez járul hozzá ez a rendezvény. Csík László, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat ügyvezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, az elmúlt néhány év talán a vállalkozóknak volt legnehezebb. „Mi, Magyarországról segíteni szeretnénk a határon túli magyarságot, a vállalkozásokat. Az elmúlt időszakban még inkább azon dolgoztunk, hogy segítsünk. 2020-ban a magyar kormány nagyon sok eszközt biztosított arra, hogy túl tudjuk élni ezt a nehéz időszakot. Nem vagyunk még túl rajta, de nagyon remélem, hogy most már senki elé nem fog olyan akadály gördülni, ami megakadályozná, hogy tudjon boldogulni” – mondta.

Előadások, B2B-tárgyalások, kiállítói verseny

A résztvevők megtekinthették az egyes vállalkozók kiállítását, illetve előadásokat hallgathattak a koronavírus utáni újrakezdés témájában. A nap folyamán a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szervezésében üzletember-találkozóra is sor került. Mihók Gábor, a CED regionális képviselője ismertette a gazdaságfejlesztési hálózat portfólióját, majd konzultációt és B2B-tárgyalásokat tartottak. A kiállítói versenyt a Dental-Prim kft. nyerte meg. A rendezvény zárásaként Zacher Gábor toxikológus tartott előadást Mindennapi függőségeink címmel.

 

„REŠTART – reštartuj!” Združenie maďarských podnikateľov z južného Slovenska zorganizovalo v Košiciach podnikateľské expo za účelom oživenia ekonomiky.

Košice tento rok dalo miesto podnikateľskej výstave, ktorá sa každoročne uskutočňovala ešte pred epidémiou, za účelom zapojiť podnikateľov z regiónu východného Slovenska do jeho ekonomického rozvoja. Prezident Združenia maďarských podnikateľov z južného Slovenska Tamás Iván na otvorení povedal, že ide o štvrtý ročník podnikateľského expa na južnom Slovensku. Prvé tri sa konali v Dunajskej Strede a teší ho, že na východ sa teraz dostalo veľa podnikateľov zo západného a stredného Slovenska, ako aj to, že na podujatie prišli aj východniari. Ako uviedol, uplynulé obdobie nebolo pre nikoho ľahké, no z ekonomického hľadiska boli v najťažšej situácii mikro a malí podnikatelia. Povedal, že v posledné mesiace k nám neboli láskavé, ale väčšina podnikateľov, ak im život postaví prekážku, tak ju preskočia, aj keď spadnú, stále sa postavia a idú ďalej. „Držme spolu, pretože môžeme zostať silní len spolu, môžeme prežiť iba ak zostaneme spolu,” povedal.

Ekonomické posilnenie ako pilier budovania komunity

Predseda Strany maďarskej komunity Krisztián Forró, vyjadril radosť z toho, že expo sa konalo v Košiciach, keďže predchádzajúce vlády zanedbali južné a východné Slovensko, do regiónu sa neinvestovalo a toto podujatie napomáha k výmene skúseností, k získaniu kontaktov a k spolupráci. Ako povedal, jedným z najdôležitejších pilierov pre udržanie našej komunity je dobrá ekonomická situácia a toto podujatie ju pomôže posilniť. Generálny riaditeľ CED, stredoslovenskej sieti hospodárskeho rozvoja László Csík, vo svojom pozdrave uviedol, že posledné roky boli pre podnikateľov pravdepodobne tie najťažšie. „My z Maďarska chceme pomáhať Maďarom a podnikateľom za hranicami. V poslednej dobe sa snažíme pomáhať ešte viac. V roku 2020 poskytla maďarská vláda množstvo nástrojov, aby sme prežili toto ťažké obdobie. Ešte sa to neskončilo, ale naozaj dúfam, že už nebude pred nikým prekážka, ktorá by mu bránila prosperovať, “povedal.

Prednášky, B2B rokovania, súťaž vystavovateľov

Účastníci si mohli pozrieť výstavu každého podnikateľa a vypočuť si prednášky o reštarte po koronavíruse. V priebehu dňa zorganizovala CED stredoslovenská sieť hospodárskeho rozvoja, obchodné stretnutie. Gábor Mihók, regionálny zástupca CED, predstavil portfólio siete ekonomického rozvoja a nasledovala konzultácia a B2B rokovania. Výstavnú súťaž vyhrala spoločnosť Dental-Prim kft. Na záver podujatia vystúpil s prednáškou toxikológ Gábor Zacher s názvom Naše každodenné závislosti.

Az írás megjelent a Ma7.sk oldalán: https://ma7.sk/tajaink/felvideki-vallalkozoi-expot-tartottak-kassan 
További tudósítás: 
https://ma7.sk/vallalkozasok/felvideki-vallalkozoi-expo-keszul-kassan

A honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját
Obsah tejto webovej stránky nemusí odzrkadľovať oficiálne stanovisko Európskej únie