Kiss Kósa Annamária vállalkozása 15 éve működik. 2010-ben végzett a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Színháztudományi Karán mint díszlet-, jelmez- és látványtervező.

Az egyetemi évek alatt ugyanakkor 2 éven ke­resztül volt a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola divatterve­zői szakjának, valamint a Budapesti Képzőművészeti Egyetem látványter­vezői szakának alkalmi hallgatója. Ezt követően színházi díszlet-, látvány- és jelmeztervezéssel, illetve kivitelezéssel, saját készítésű jelmezek kölcsönzésé­vel, továbbá egyedi ruhák tervezésével és készítésével foglalkozott.

2009 óta munkásságát saját, védett márkanév – KOKA – fémjelzi. A KOKA márka alatt felnőtt- és gyermekruhák is készülnek. Annamária ezenfelül rendez­vények, divatbemutatók és szépségve­rsenyek szervezésében (pl. Felvidék Szépe 2016, 2017) is jártas.

A KOKA márkanevet az egyediség, a dinamizmus és a letisztult formák jel­lemzik, különös hangsúlyt fektetve a minőségre. A ruhák többsége a mini­malista stílusirányzatot képviseli – a fekete kombinációi kontrasztszínek­kel, a felesleges csillogás kerülése mel­lett. A szabásminta az, amivel újat hoz a tervező.

Honnan indult a vállalkozásod és hol tart most?

A kezdetleges műhelyemet a saját szobámban alakítottam ki – az íróasz­talon varrtam és a padlón szabtam. Ké­sőbb a családi házunk mellé egy helyes kis műhelyt alakítottunk ki. Budapestre költözésem után pedig egy nagypolgári lakást béreltünk több művésszel együtt, ami műhelyként és showroomként is funkcionált.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek eléréséhez?

Minden egyes kollekció bemutatását vagy akár egy alkalmi ruha elkészítését sikerként élem meg. Sok időt, munkát fektetek minden egyes ruhámba, és a pozitív visszajelzések visznek előre.

Milyen nehézségekkel kell megküzde­ned, hogyan oldod meg őket?

Jelenleg számomra a legnagyobb ne­hézséget az időm beosztása, annak hi­ánya és leküzdése okozza. Két gyermek mellett teljesen át kellett szerveznem a munkanapjaimat, és sokkal jobban be kell tartanom a kitűzött feladatok elvég­zésének időtartamát.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vál­lalkozói életben?

Én a munkámat szeretem és azt, hogy önmagamat adhatom. Én osztom be a munkámat, az időmet, én választom meg, mikor, mit és hogy csináljak. A sza­badságérzet nagyon fontos ahhoz, hogy alkotni tudjak.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat ille­tően?

Fejlődni, tanulni, terjeszkedni. Hatalmas terveim vannak, amelyek felé már évek óta szépen, lassan haladok. A márkám terjesztése, kiépítése és az egyedi termé­kek mellett a kisszériás gyártás és webs­hopos értékesítés a jelenleg kitűzött cél.