A koronavírussal kapcsolatos önkéntes vagy kötelezően elrendelt korlátozások sajnos továbbra is mindennapjaink részei.  Ráadásul ezek komoly hatással vannak a vállalkozók és alkalmazottak anyagi helyzetére, ezáltal a gazdaságot is negatív hatás éri. Ezt próbálja a kormány különböző segélycsomagok elfogadásával enyhíteni.

 

A harmadik csomag nagyon hasonlít az elsőre, annyi különbséggel, hogy kedvezményezettjei azok a munkáltatók, akik a meghirdetett rendkívüli állapot során önkéntesen zárva tartanak vagy korlátoltan üzemelnek és nem bocsátják el az alkalmazottjaikat. Őket is próbálja az állam mentesíteni az alkalmazottak bérfizetési terhétől. A másik különbség, hogy míg az első csomagban alkalmazottanként 1.100,- euróig téríti a béreket az állam, ebben a csomagban ez 880,- euróra csökken.

 

Amennyiben az igénylőnek mégis van bevétele, tehát feltehetőleg korlátoltan üzemel, akkor a jövedelemcsökkenés arányban kérvényezhet minden egyes alkalmazott esetén részleges bérfizetési támogatást, az alábbi táblázat alapján:

 

Jövedelemcsökkenés Márciusi támogatás
Kevesebb mint 10% 0 euró
10% – 19,99% 90 euró
20% – 29,99% 150 euró
30% – 39,99% 210 euró
40% felett 270 euró

 

Jövedelemcsökkenés Áprilisi támogatás
Kevesebb mint 20% 0 euró
20% – 39,99% 180 euró
40% – 59,99% 300 euró
60% – 79,99% 420 euró
80% felett 540 euró

 

A harmadik segélycsomagért is csak olyan igénylő pályázhat, aki 2020 február elseje előtt alakult és kezdett el vállalkozni. További feltétel, hogy a munkaviszony legkésőbb 2020 március elsejével megkezdődött. Ebben a csoportban értelemszerűen olyan személy, akinek nincs alkalmazottja nem pályázhat. Amennyiben a támogatás igénylése alatt megnő az alkalmazottak száma, az újonnan alkalmazott személyekre nem igényelhető a támogatás. Végül fontos megemlíteni, hogy olyan alkalmazott esetén sem igényelhető támogatás, aki betegállományban van vagy közeli hozzátartozójáról gondoskodik.

 

További információk, illetve a kérvények nyomtatványai a https://www.pomahameludom.sk honlapon találhatók. Fel szeretném viszont hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki valótlan adatok alapján kérvényezi a támogatást, annak büntetőjogi következményei is lehetnek. A cikk megírása idejében ezek a megoldási lehetőségek kínálkoznak. Természetesen figyelni kell az erre vonatkozó híreket, illetve az esetleges módosításokat.

 

JUDr. Nagy Dávid, LL.M.

(A cikk nem minősül jogi tanácsadásnak. A cikkben megjelenő információk nem helyettesítik a személyes jogi tanácsadást, továbbá nem szolgálhatnak jogi tanácsadás alapjául.)