2011 nyarán szállt fel legelőször a fehér füst a hajógyár területén. Nem, nem az új pápa lett megválasztva, csak elindult a Green Plantation Specialty kávépörkölő manufaktúra története, ami a mai napig tart.
Jelenleg már saját, nem pedig bérelt műhelyben látogatható a manufaktúra Gadócon, Komárom kertvárosi részében. Ondrejka Péter, a kávékirály, ahogy a nagymamája hívja, mesél bővebben a vállalkozásról.
Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?
Kamaszkoromtól szerettem dolgozni, és mindig a vendéglátás vonzott. Így végigjártam a szamárlétrát strandi büféstől szakács, pincér, bartender, barista, illetve menedzser szakmában. Leginkább a kávé világa fogott meg, és baristaként több évet ledolgoztam. Néhány baristaképzés után lehetőséget kaptam amatőr és félprofi versenyeken zsűrizni, megismerni sok profit és lényegében az egész kávéipart. A baristamunkám és a zsűrizés mellett megtudtam, hogy gyermekkori barátom rokonai kávét pörkölnek, így természetesen többször is meglátogattam őket. A későbbiekben kiderült, hogy Valér (mostani társam a vállalkozásban és egyben a Green Plantation alapítója) Amerikába költözik a családdal, így kénytelen felhagyni az itthoni kávépörköléssel. Sok beszélgetés és győzködés után megszületett a döntés – a vállalkozást közösen folytatjuk.
Honnan indult a vállalkozásod, és hol tart most?
A nulláról indultunk. Elhatároztuk, hogy ha már egyszer belevágunk, megtanítjuk Szlovákiát világosabb, nem elégetett kávét fogyasztani. Valér sok tudással rendelkezett már akkor is, és mivel Amerikában a szakma legjobbjaival dolgozik egy elismert kávés oktatóközpontban, minden szükséges tudás a kezünkben volt. A kezdetekben sokan kinevettek bennünket, sokan nem hittek bennünk és magában a vállalkozásban sem. Jelenleg ott tartunk, hogy Szlovákiában sikeresen elindítottuk az úgynevezett harmadik kávéhullámot, felneveltünk sok sikeres baristát, közöttük egy Aeropress világbajnokot, Lukáš Záhradníkot.
Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek eléréséhez?
Nem szeretem a legnagyobb, legjobb, legrosszabb kifejezést. Ez nagyon szubjektív megközelítés, mindenkinek más a nézőszöge. A mi esetünkben mindig csapatmunkáról van szó. Talán amire tényleg büszkék lehetünk, hogy 8 év kemény munka után sikerült saját telket, házat vásárolni, és sikeresen folytatni a kitűzött célok felé vezető utat. Így most már lehetőség nyílik meglátogatni minket, kóstolni, végignézni, hol és hogyan készül a világ egyik legnépszerűbb italához való alapanyag.
Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan sikerül megoldanod őket?
Úgy, ahogy valószínűleg minden vállalkozás, mi is nehezen találjuk meg azokat az embereket, akikkel egy húron pendülünk. Így a kollégák jönnek-mennek, van, aki tovább marad, van, aki rövidebb ideig. Nehézségnek titulálhatnám az egyre növekvő konkurenciát is, de ez számunkra inkább kihívás, hisz csak úgy tudunk jobbak lenni, ha van kivel versenyezni.
Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?
A közeljövőben szeretnénk befejezni a Gadóci projektet, azaz magát a kávézót. Meglátogatni bennünket, kávét vásárolni, kávézni persze már jelenleg is lehet. A későbbiekben egy kisebb konyhával tervezzük szélesíteni a helyet, és ezáltal komplex élményt nyújtani a vendégeknek. Az elkövetkező 5-10 évre pedig a sikeres saját kávéimport a terv Brazíliából, ahol három éve 2000 kávécserjét sikerült kiültetnünk.